Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň.
V lekcii hovoríte, že tekuté formy vitamínov nemajú vyššiu vstrebateľnosť ako prášky. Sú na to nejaké štúdie? Ide hlavne ov tukoch rozpustné vitamíny ako vitamín D. V prípade tablety musíte užiť aj nejaký tuk, aby sa vitamín správne vstrebal, v prípade vitamínu rozpusteného v oleji – teda v kvapkách, toto odpadá.
Ďakujem za odpoveď.
Problematika vstrebávania živín je komplexný problém, pretože do procesu zasahuje celý rad faktorov - chemická forma látky, jej väzba na látky podporujúce vstrebávanie, kombinácia doplnku s jedlom či užívanie nalačno, vek užívateľa, jeho metabolický profil a zdravotný stav... Ďalej je rozdiel, či simulujete podmienky v laboratóriu (in vitro) alebo sa snažíte vypozorovať pri živých systémoch (in vivo) rýchlosť a úroveň vstrebávania živín zo stravy či suplementov na základe ich uvoľňovania do krvi.
Všeobecne platí, že tekuté formy doplnkov sa vstrebávajú rýchlejšie, než tabletové (z dôvodu časovej náročnosti desintegrácie) - táto informácia ale neznamená, že sa vstrebávajú lepšie alebo vo vyššom množstve, riešia iba rýchlosť.
Tabletové formy suplementov sa všeobecne odporúčajú užívať v kombinácii s jedlom, kde vo vzťahu k obsahu látok rozpustných v tukoch je pravdepodobné, že súčasťou stravy je aj určitý podiel tukov, čo sa pozitívne odrazí aj na vstrebávaní týchto látok. Na prvý pohľad sa tak môže zdať, že tekutá forma je výhodnejšia (celkom určite je ale rýchlejšia) – typickým príkladom sú tekuté formy s kalciferolom. To je ale iba teoretická informácia vychádzajúca z hodnotenia situácie v podmienkach in vitro.
Témy: Vstrebateľnosť
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.