Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aký potravinový zdroj vit. D by ste odporučili mať na tanieri každý deň?
Vitamín D nie je nevyhnutné mať na tanieri každý deň v čo najvyšších koncentráciách. Ide o látku rozpustnú v tukoch, organizmus si tak vytvára zásoby, navyše v letných dňoch sa vďaka slnečným lúčom vytvára pomerne dôležité množstvo. Ak budete sledovať príjem kalciferolu v strave, snažte sa neísť cestou stereotypu v zmysle preferencie len tých najbohatších zdrojov, ktorých veľa nie je (rybí tuk, pečeň...). Myslite na to, že ste limitovaní výberom živočíšnych potravín, ktorých prebytok na tanieri podporuje prozápalové reakcie v organizme, dlhodobo toto nie je zdravotne výhodné.
Za normálnych okolností, teda u zdravých jedincov, pokryjeme potrebu príjmu vit. D pestrou stravou v zmysle pravidelnej (ale nie zbytočne častej) prítomnosti predovšetkým tučného mäsa vrátane rýb a vajec.
Témy:
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.