Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Saponíny

Saponíny sú skupina chemických látok prirodzene sa vyskytujúcich v mnohých rastlinách. Sú známe svojimi zdravotnými prínosmi, vrátane podpory imunitného systému, znižovania cholesterolu a prevencie niektorých typov rakoviny. Saponíny tiež pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi.

V oblasti výživy sú saponíny cenené pre svoje schopnosti zlepšiť trávenie a podporovať zdravie čriev. Môžu tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporovať zdravú hmotnosť. Saponíny sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a bylín, vrátane fazule, cícera, červenej repy, špenátu a quinoy.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či obsah saponínov v surovej zelenine možno znížiť kuchynskou úpravou? A ako na tieto látky pôsobí varenie v pare?
Veľmi ďakujem za odpoveď.

Saponíny majú hydrofilné vlastnosti, pomerne dobre sa teda rozpúšťajú vo vode. Ich množstvo v potravinách výrazne znížite nielen lúpaním, umývaním či namáčaním, ale aj varením (vrátane prípravy v pare), prípadne klíčením a fermentáciou.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či obsah saponínov v surovej zelenine možno znížiť kuchynskou úpravou? A ako na antinutričné látky pôsobí varenie v pare?
Veľmi ďakujem za odpoveď.

Saponíny majú hydrofilné vlastnosti, pomerne dobre sa teda rozpúšťajú vo vode. Ich množstvo v potravinách výrazne znížite nielen lúpaním, umývaním či namáčaním, ale aj varením (vrátane prípravy v pare), prípadne klíčením a fermentáciou.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi