Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či obsah saponínov v surovej zelenine možno znížiť kuchynskou úpravou? A ako na tieto látky pôsobí varenie v pare?
Veľmi ďakujem za odpoveď.
Saponíny majú hydrofilné vlastnosti, pomerne dobre sa teda rozpúšťajú vo vode. Ich množstvo v potravinách výrazne znížite nielen lúpaním, umývaním či namáčaním, ale aj varením (vrátane prípravy v pare), prípadne klíčením a fermentáciou.
Témy: Saponíny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.