Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Zmysel to vždy má a v podstate aj mať musí, pretože strava je vždy základom, od ktorého sa odvíja vhodnosť použitia doplnkov stravy. V potravinách sa vždy nachádza určité množstvo minerálov a minerálov, ale ich množstvo je veľmi pohyblivé. Vždy sa odvíja od spôsobu pestovania potraviny, kvality pôdy a formy technologického spracovania produktu, u vitamínov navyše aj spôsobu skladovania (= podmienok nastoľujúcich oxidáciu). Nutričné hodnoty v aplikáciách vychádzajú z merania obsahu živín v potravinách, vždy ich ale považujte za silne orientačné. U ZOF sme databázu vytvárali priemerovaním hodnôt bežne prezentovaných na jednotlivých kontinentoch (kurzy študujú záujemcovia v podstate zo všetkých kútov planéty), v mnohých prípadoch sa tak líšia od databáz, ktoré sú bežne používané v Európe.
Zaistiť dostatok minerálov väčšinou nie je problém, u vitamínov a antioxidantov je to už väčšia výzva, pretože sú termolabilné a podliehajú oxidačným pochodom – z týchto dôvodov je ich doplňovanie suplementáciou dôležitejšie, než u minerálnych látok.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.