Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Stráviteľnosť

Straviteľnosť je termín používaný v oblasti výživy a zdravia, ktorý sa vzťahuje na schopnosť tela rozložiť a vstrebať živiny z konzumovaných potravín. Tento proces je základným krokom v trávení, kedy sa potraviny rozkladajú na jednoduchšie zložky, ako sú cukry, tuky a bielkoviny, ktoré telo môže využiť na energiu, rast a opravu tkanív. Straviteľnosť potravín je dôležitá pre optimálnu výživu a zdravie, pretože určuje, ako efektívne telo využíva a vstrebáva živiny.

Straviteľnosť potravín môže byť ovplyvnená množstvom faktorov, vrátane typu potraviny, jej prípravy a individuálnych charakteristík jedinca, ako je vek, zdravotný stav a metabolizmus. Niektoré potraviny sú ľahšie stráviteľné ako iné. Napríklad ovocie a zelenina sú všeobecne ľahko stráviteľné, zatiaľ čo niektoré druhy mäsa a obilnín môžu byť pre telo náročnejšie na trávenie. Straviteľnosť je tiež dôležitá pre ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako je celiakia alebo Crohnova choroba, ktorí môžu mať problémy s trávením určitých typov potravín.

Je vhodné, aby malo 1-2 ročné dieťa denne strukoviny za predpokladu, že znížime množstvo antinutričných látok, a z hľadiska bielkovín ich v rámci dňa dopĺňame živočíšnymi bielkovinami?

V tomto veku je vo vzťahu k bielkovinám dôležité sledovať predovšetkým nasledujúce faktory:
1. Pôvod.
Rieši sa pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi, štandardne sa ako metabolicky výhodný prezentuje cca 30:70. Tieto hodnoty ale berte s rezervou a predovšetkým ako rámcový vzor, pretože cielia na zabezpečenie dostatku esenciálnych aminokyselín, ktoré sú dostupnejšie zo živočíšnych potravín. Pokiaľ sa vám podarí pri manipulácii so strukovinami realizovať také úpravy, ktoré povedú k výraznému zníženiu antinutričných zložiek, je ich každodenná konzumácia v primeranom množstve v poriadku.
2. Množstvo a ich rozdelenie v priebehu dňa.
Tu je nutné trochu počítať nie v zmysle sledovania každého gramu, ale skôr formou sledovania ich zdrojov na každodennom tanieri. Všeobecne platí, že súčasťou každého hlavného jedla by mal byť výdatnejší zdroj bielkovín. Je tak na každom rodičovi, aby ich dieťaťu zaistil v podobe vajec, mliečnych výrobkov, mäsa/rýb alebo dobre stráviteľných strukovín. Pokiaľ bude strukovina raz denne, prístup bude opačný - tzn. strukovina slúži ako doplnok k živočíšnym zdrojom.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi