Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Materské mlieko

Materské mlieko je prvou prirodzenou potravou pre novorodencov a dojčatá, ktorú produkuje telo matky. Je bohaté na živiny, ktoré sú nevyhnutné pre rast a vývoj dieťaťa. Obsahuje ideálny pomer bielkovín, tukov a sacharidov, ktoré sú ľahko stráviteľné a absorbovateľné pre dieťa. Okrem toho obsahuje aj vitamíny, minerály, enzýmy a protilátky, ktoré pomáhajú chrániť dieťa pred infekciami a chorobami. Štúdie tiež ukázali, že dojčenie môže znížiť riziko vzniku niektorých chronických ochorení, ako je obezita, diabetes typu 2 a kardiovaskulárne ochorenia, v neskoršom živote. Navyše dojčenie môže prispieť k lepšiemu zdraviu matky, napríklad znížením rizika rakoviny prsníka a vaječníkov.

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či sa do úrovne fyzickej aktivity premieta aj dojčenie.
Ďakujem za odpoveď.

Proces kopjenia zvyšuje energetický výdaj, podobne ako priebeh tehotenstva. Štandardne sa udáva, že 1 ml materského mlieka zastupuje približne 3 kJ, tzn. v režime plného dojčenia počítajte s výdajom okolo 2 500 kJ. Ide o relatívne vyššiu hodnotu, tzn. v praxi je žiaduce s ňou kalkulovať pri nastavení energetickej bilancie. Na jednej strane ide o prirodzený proces redukcie hmotnosti po pôrode, na stranu druhú - v situácii, keď mamička nemá žiadne kilá navyše, je veľmi štíhle postavy a nie je u nej žiaduce znižovať hmotnosť - sa vypláca toto množstvo pripočítať k energetickému príjmu.

Dobrý deň,
mám otázku týkajúcu sa stravy dojčiacej matky. V tejto lekcii odporúčate vyhýbať sa ostrým jedlám. Je toto odporúčanie založené na kultúrnych zvyklostiach alebo je podložené nejakými vedeckými štúdiami, ktoré by potvrdzovali, že tieto ostré, dráždivé látky z korenia prechádzajú priamo do materského mlieka? Napr. slovenská Mamila dokonca spochybňuje vplyv stravy matky na chuť materského mlieka a odporúča dojčiacim ženám nevylučovať zo svojej stravy nič bez konkrétneho dôvodu. Ďakujem.

V oblasti profesijného nutričného poradenstva by sa v dnešnej dobe nemal medzi odborníkmi nájsť nikto, kto by spochybňoval schopnosť organizmu ovplyvňovať skrze zloženie stravy aj zloženie materského mlieka. Ide o prirodzený proces, kedy sa do materského mlieka dostávajú zo stravy matky napr. aromatické látky, ktoré formujú chuťové preferencie dieťaťa. Každé dieťa na ne reaguje odlišne, čo je dané senzitivitou jedinca.
S podobnými tvrdeniami, ktoré sa snažia vyvrátiť preukázané informácie, sa budete stretávať bežne, veľmi často je to súčasťou marketingu zvyšujúceho sledovanosť a pozornosť – v tomto smere buďte opatrní, z akých zdrojov informácie používate. Pokiaľ vám niekto odporučí nevylučovať potraviny bezdôvodne, je najlepšou cestou pre zaujatie správneho postoja prejsť vlastnou skúsenosťou. Obávam sa, že prevažná väčšina dojčiacich mamičiek nebude skákať nadšením po tom, čo zistí, aký vplyv má konzumácia ostrých druhov korenia na ich ratolesť...

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi