Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Ak by vegánsky jedálniček vykazoval nutričnú vyváženosť (čo je možné zabezpečiť) a súčasne by bol postavený na konzumácii priemyselne nesprocesovaných potravín, tak áno, toto preukazuje množstvo štúdií. V praxi ale nie je nevyhnutné riešiť situáciu diabetu hneď týmto extrémom, menší podiel mäsa či všeobecne živočíšnych produktov metabolizmu vo vzťahu k inzulínovej rezistencii a diabetu 2. typu nijako neublíži.
Dobrým zdrojom K2 sú fermentované potraviny (vôbec najbohatším je natto), teoreticky vzaté by s týmto vegánska populácia nemala mať problém. Nemalé množstvo K2 vytvára aj črevný mikrobióm, čo je ďalší dôvod, prečo by vegánsky sa stravujúci jedinci s dostatkom vlákniny nemali vykazovať prejavy deficitu. Otázkou do diskusie sú ale účinky tohto vitamínu, ktorého úlohou je okrem iného zefektívniť metabolizmus vápnika - príjem tohto prvku u vegánov je dlhodobo silne nedostačujúci, navyše vápnik prítomný v rastlinnej strave je veľmi zle využiteľný z dôvodu väzby na antinutričné látky. Osobne by som u vegánov zacielil viac pozornosti na zabezpečenie adekvátneho množstva dobre využiteľného vápnika, čo je na všeobecnej úrovni potenciálne väčší problém/výzva, než pomyselný deficit K2 (ten nastáva najčastejšie pri poruche diverzity črevného biomu či absencie fermentovaných potravín v jedálničku).
V úlohe riešite situáciu, ktorá je v praxi skutočným problémom. Pre vegánov je jednoducho typický vyšší podiel horčíka voči vápniku a je výzvou nastoliť na tejto úrovni rovnováhu, obzvlášť bez podpornej suplementácie. Stále väčšie množstvo výrobcov potravín sa tak napr. snaží (nielen rýdzo vegánske) produkty fortifikovať vápnikom, pri zostavovaní jedálnička v reálnom živote teda využívajte potenciál aj týchto možností. Pokiaľ nezaistíte kalcia dostatok, v dlhodobom jeho deficite (prípadne nepomere voči horčíku) sa toto prejaví predovšetkým na nervosvalovej koordinácii (= zníži sa "napätie") a znižovaní hustoty kostí (tu má výrazný vplyv ešte zastúpenie bielkovín v jedálničku, pomer Ca:P a úroveň pohybovej aktivity).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.