Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Karotenoidy

Karotenoidy sú skupinou prírodných pigmentov, ktoré sa vyskytujú v rastlinách aj v živočíchoch. Sú to silné antioxidanty, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii chronických ochorení, vrátane rakoviny a srdcových chorôb. Majú schopnosť podporovať zdravie očí a chrániť pred poškodením spôsobeným ultrafialovým žiarením. Niektoré z nich môžu byť v tele premenené na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj, funkciu imunitného systému a zdravia očí. Absorpciu karotenoidov v tele zvyšuje ich konzumácia s tukom.

Dobrý deň pán Jelínek,
v tejto lekcii ste uviedli tento príklad štúdie: Štúdie, ktoré negenerujú očakávaný pozitívny výsledok, nie sú publikované, citované, alebo nie sú vôbec dokončené (ako príklad poslúži štúdia CARET vykonávaná v Škandinávii, ktorá sledovala účinky beta karoténu na zdravie, bola v roku 1994 ukončená z dôvodu zvýšeného vzniku rakoviny pľúc po podávaných dávkach syntetickej formy beta karoténu u fajčiarov, ktorí boli súčasťou sledovanej populácie).
Chápem to správne, že keď sa pri nejakom doplnku stravy (pozri tento príklad) vykonávajú štúdie a výsledky nie sú pozitívne, výsledky sa nezverejnia ale produkt sa predáva ďalej? Ďakujem

Je to trochu „zložitejšie“ – v tomto prípade bola štúdia zastavená (čo je v situáciách, kedy sa ukáže, že v priebehu štúdie sa vplyvom užívanej látky preukázateľne zhoršuje zdravie respondentov, povinnosťou organizátora). Výsledky nedokončených štúdií sa často zverejňujú, vždy je to ale otázka rozhodnutia investora, takže množstvo "zaujímavých" dát sa nemedializuje. Vzhľadom na to, že sa jedná o doplnky stravy a nie lieky, muselo by sa nazhromaždiť veľké množstvo preukázateľných negatívnych vplyvov, aby legislatíva reagovala zmenami. V danej situácii však nejde o priamy dôkaz, takže dodnes sa len pracuje s teóriou, kedy sa všeobecne prezentuje, že užívanie izolovaných antioxidantov zvyšuje prooxidačné pochody v tele. V tomto smere je výhodnejšie prijímať antioxidačne pôsobiace látky v prirodzených komplexoch z dôvodu ich synergického efektu.

Dobrý deň,
v lekcii o Lykopene je zmienka o štúdii, z ktorej vychádza počet 10 porcií jedla s obsahom tohto karotenoidu u môžem s ohľadom na zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty. Môžete mi prosím len ujasniť v akom časovom horizonte je týchto 10 porcií jedla myslených či je to za týždeň, mesiac?
Ďakujem za odpoveď

Tu je myslených 10 rôznych potravín denne. Ide ale o nešťastný prímer v zmysle vyjadrenia presnej hodnoty obsahu lykopénu, navyše lykopén získavaný z tepelne neupravených potravín má veľmi nízku biologickú hodnotu. V takej forme je potrebné tejto látky prijímať podstatne viac, než z tepelne upravených jedál či doplnkov stravy, preto je uvádzaný počet potravín taký vysoký.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi