Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Je to trochu „zložitejšie“ – v tomto prípade bola štúdia zastavená (čo je v situáciách, kedy sa ukáže, že v priebehu štúdie sa vplyvom užívanej látky preukázateľne zhoršuje zdravie respondentov, povinnosťou organizátora). Výsledky nedokončených štúdií sa často zverejňujú, vždy je to ale otázka rozhodnutia investora, takže množstvo "zaujímavých" dát sa nemedializuje. Vzhľadom na to, že sa jedná o doplnky stravy a nie lieky, muselo by sa nazhromaždiť veľké množstvo preukázateľných negatívnych vplyvov, aby legislatíva reagovala zmenami. V danej situácii však nejde o priamy dôkaz, takže dodnes sa len pracuje s teóriou, kedy sa všeobecne prezentuje, že užívanie izolovaných antioxidantov zvyšuje prooxidačné pochody v tele. V tomto smere je výhodnejšie prijímať antioxidačne pôsobiace látky v prirodzených komplexoch z dôvodu ich synergického efektu.
Tu je myslených 10 rôznych potravín denne. Ide ale o nešťastný prímer v zmysle vyjadrenia presnej hodnoty obsahu lykopénu, navyše lykopén získavaný z tepelne neupravených potravín má veľmi nízku biologickú hodnotu. V takej forme je potrebné tejto látky prijímať podstatne viac, než z tepelne upravených jedál či doplnkov stravy, preto je uvádzaný počet potravín taký vysoký.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.