Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Situácia prevahy omega-3 tukov je vzácny jav, v prirodzených podmienkach v podstate ani nenastane, treba ho vyvolať umelo užívaním suplementov. Konzumáciou rastlinných zdrojov prijímame kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorou je organizmus nútený premeniť na EPA a DHA, od ktorých sa odvíja štandardne prezentovaný účinok O3. Tento konverzný pomer je ale veľmi nízky, tzn. zvýšeným príjmom ALA výsledné hodnoty pomeru O3:O6 v organizme neovplyvníte smerom k prevahe O6.
Príliš vysoký príjem O3 (DHA, EPA) má predovšetkým negatívny vplyv na koaguláciu krvi – zhoršuje krvnú zrážanlivosť, vzniká tak riziko zvýšeného krvácania.
Aj napriek tomu, že ketolátky vznikajú v pečeni, má aktivita črevného biomu nepriamy vplyv na ich metabolizmus. Správnou činnosťou mikrobioty (pri zabezpečení adekvátneho príjmu rozpustných foriem vlákniny) dochádza k vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom (k. octová, maslová, propiónová). Pokiaľ dôjde k väčšiemu zásahu do činnosti biomu, zmení sa produkcia bioaktívnych metabolitov v hrubom čreve, ktoré sú schopné regulovať celý rad metabolických pochodov, o. i. môžu znížiť produkciu tých SCFA, ktoré plnia podobnú funkciu ako beta hydroxybutyrát produkovaný v pečeni (konkrétne butyrát = soľ kyseliny maslovej). Odklon od tejto rovnováhy sa považuje za jeden z možných dôvodov, prečo sa u niektorých záujemcov o keto diéty komplikuje navodenie a udržanie stavu ketózy. Ide o stav, ktorý je v praxi pomerne častý, najviac v situáciách nadužívania antibiotík.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.