Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Akým mechanizmom má vplyv úroveň fermentácie mastných kyselín v črevnom trakte a nastolenie stavu dlhodobej ketózy?

Aj napriek tomu, že ketolátky vznikajú v pečeni, má aktivita črevného biomu nepriamy vplyv na ich metabolizmus. Správnou činnosťou mikrobioty (pri zabezpečení adekvátneho príjmu rozpustných foriem vlákniny) dochádza k vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom (k. octová, maslová, propiónová). Pokiaľ dôjde k väčšiemu zásahu do činnosti biomu, zmení sa produkcia bioaktívnych metabolitov v hrubom čreve, ktoré sú schopné regulovať celý rad metabolických pochodov, o. i. môžu znížiť produkciu tých SCFA, ktoré plnia podobnú funkciu ako beta hydroxybutyrát produkovaný v pečeni (konkrétne butyrát = soľ kyseliny maslovej). Odklon od tejto rovnováhy sa považuje za jeden z možných dôvodov, prečo sa u niektorých záujemcov o keto diéty komplikuje navodenie a udržanie stavu ketózy. Ide o stav, ktorý je v praxi pomerne častý, najviac v situáciách nadužívania antibiotík.

Témy:  Fermentácia   Mastné kyseliny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi