Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Akým mechanizmom má vplyv úroveň fermentácie mastných kyselín v črevnom trakte a nastolenie stavu dlhodobej ketózy?
Aj napriek tomu, že ketolátky vznikajú v pečeni, má aktivita črevného biomu nepriamy vplyv na ich metabolizmus. Správnou činnosťou mikrobioty (pri zabezpečení adekvátneho príjmu rozpustných foriem vlákniny) dochádza k vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom (k. octová, maslová, propiónová). Pokiaľ dôjde k väčšiemu zásahu do činnosti biomu, zmení sa produkcia bioaktívnych metabolitov v hrubom čreve, ktoré sú schopné regulovať celý rad metabolických pochodov, o. i. môžu znížiť produkciu tých SCFA, ktoré plnia podobnú funkciu ako beta hydroxybutyrát produkovaný v pečeni (konkrétne butyrát = soľ kyseliny maslovej). Odklon od tejto rovnováhy sa považuje za jeden z možných dôvodov, prečo sa u niektorých záujemcov o keto diéty komplikuje navodenie a udržanie stavu ketózy. Ide o stav, ktorý je v praxi pomerne častý, najviac v situáciách nadužívania antibiotík.
Témy: Fermentácia Mastné kyseliny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.