Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, pán Jelínek,
spomínate vplyv nadbytku omega 6 mastných kyselín na organizmus ako prevažujúci problém modernej doby v téme O3 a O6. Ako je to ale v prípade nepomeru na strane prevahy O3? Aké problémy môžu nastať? Napr. pri častej konzumácii väčšieho množstva konopných semien alebo ľanového oleja ("pretože je to predsa zdravé") bez znalosti pomeru, ktorý je dôležitý pre rovnováhu organizmu.
Ďakujem za odpoveď
Situácia prevahy omega-3 tukov je vzácny jav, v prirodzených podmienkach v podstate ani nenastane, treba ho vyvolať umelo užívaním suplementov. Konzumáciou rastlinných zdrojov prijímame kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorou je organizmus nútený premeniť na EPA a DHA, od ktorých sa odvíja štandardne prezentovaný účinok O3. Tento konverzný pomer je ale veľmi nízky, tzn. zvýšeným príjmom ALA výsledné hodnoty pomeru O3:O6 v organizme neovplyvníte smerom k prevahe O6.
Príliš vysoký príjem O3 (DHA, EPA) má predovšetkým negatívny vplyv na koaguláciu krvi – zhoršuje krvnú zrážanlivosť, vzniká tak riziko zvýšeného krvácania.
Témy: Omega-6 Mastné kyseliny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.