Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Mak namáčať môžete, platia pre neho v tomto smere rovnaké pravidlá, ako u ostatných semienok a orechov, tzn. namáčaním sa znižuje množstvo obsiahnutých antinutričných látok. Deti od 1 roku veku mak môžu, vždy ale kontrolujte jeho množstvo z dôvodu obsahu alkaloidov. Keďže sa obsah nežiaducich opioidov odvíja od stupňa zrelosti, nikdy nebudete mať u maku z komerčnej produkcie istotu, že ste aj napriek kontrolnej snahe legislatívy kúpili len skutočne zrelé semienka. Je preto vhodné, aby sa mak zaraďoval do výživy postupne a v malých dávkach.
Najväčší podiel antinutričných faktorov znížite dôkladným varením, najlepšie v tlakovom hrnci – kombinácie vysokej teploty a tlaku sú schopné rozložiť štruktúru týchto nežiaducich zložiek. Je ale výhodné strukoviny vopred dlhšiu dobu namáčať, prípadne aj naklíčiť, v oboch prípadoch dochádza k znižovaniu podielu antinutričných látok.
Strukoviny majú pomerne vysokú absorpčnú schopnosť, tzn. pri ich varení vie pohltiť väčšie množstvo soli, čo zvyšuje podiel sodíka v strave a následne záťaž na obličky a srdcovo-cievny systém. Z toho dôvodu sa odporúča soliť až po ukončení prípravy, celkové množstvo použitej soli bude vo vzťahu k chuťovému efektu podstatne nižšie.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.