Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom antinutričných látok v strukovinách. Aký je najlepší spôsob zbaviť sa týchto látok? Väčšinou sa uvádza, že namáčaním, varením a preplachovaním.
Počula som ale aj to, že sa strukoviny nemajú variť so soľou, ale soľ sa má pridávať až po varení.
Je to pravda?

Najväčší podiel antinutričných faktorov znížite dôkladným varením, najlepšie v tlakovom hrnci – kombinácie vysokej teploty a tlaku sú schopné rozložiť štruktúru týchto nežiaducich zložiek. Je ale výhodné strukoviny vopred dlhšiu dobu namáčať, prípadne aj naklíčiť, v oboch prípadoch dochádza k znižovaniu podielu antinutričných látok.
Strukoviny majú pomerne vysokú absorpčnú schopnosť, tzn. pri ich varení vie pohltiť väčšie množstvo soli, čo zvyšuje podiel sodíka v strave a následne záťaž na obličky a srdcovo-cievny systém. Z toho dôvodu sa odporúča soliť až po ukončení prípravy, celkové množstvo použitej soli bude vo vzťahu k chuťovému efektu podstatne nižšie.

Témy:  Strukoviny   Namáčanie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi