Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kokosový olej

Kokosový olej sa získava z dužiny kokosového orecha. Obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny s vysokým podielom MCT (mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom).

Dobrý deň,
hovorí sa, že bravčová masť je zdravé na pečenie je to pravda? A ešte by ma zaujímalo ako je to z kokosovým olejom, myslím si, že zase taký zdravý nie je, ale ako tak sledujem (instagram, fb...) je veľmi obľúbený v pečení „zdravších receptov“.
Ďakujem za odpoveď.

Pojem „zdravý“ je vo vzťahu k pečeniu či akýmkoľvek iným tepelným úpravám silne relatívny. U tukov sú kľúčové dva faktory:
1. Prvým je ich zloženie (= pomery mastných kyselín),
2. Druhým potom dymový bod, ktorý je v kuchyni dôležitý rešpektovať kvôli vzniku trans mastných kyselín.
Bravčová masť je historicky v našej gastrokultúre vnímaná ako štandardne používaný zdroj tukov pre teplú kuchyňu. Faktom je, že obsahuje nemalý podiel nasýtených tukov, ktoré sú termostabilné do vyšších teplôt. Na druhú stranu môže obsahovať aj vyššie zastúpenie omega-3 tukov, ktoré sa odvíja od kvality stravy živočícha. Tieto sú naopak veľmi termolabilné, takže vo výsledku z pohľadu moderného prístupu k stravovaniu nie je možné povedať, že masť je "ideálnym" tukom do teplej kuchyne.
Kokosový tuk je špecifikom aktuálne prebiehajúcich trendov. Z dôvodu jeho zloženia (nasýtené tuky), pôvodu (rastlinný) a vône/chuti sa stal obľúbený práve pre tepelnú úpravu potravín. Jeho význam pre zdravie je zveličovaný, pokiaľ je ale používaný ako doplnok (teda nie hlavný a jediný zdroj tukov v kuchyni) a nebudete riešiť jeho cenu, nevidel by som v ňom zásadný problém.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi