Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
hovorí sa, že bravčová masť je zdravé na pečenie je to pravda? A ešte by ma zaujímalo ako je to z kokosovým olejom, myslím si, že zase taký zdravý nie je, ale ako tak sledujem (instagram, fb...) je veľmi obľúbený v pečení „zdravších receptov“.
Ďakujem za odpoveď.

Pojem „zdravý“ je vo vzťahu k pečeniu či akýmkoľvek iným tepelným úpravám silne relatívny. U tukov sú kľúčové dva faktory:
1. Prvým je ich zloženie (= pomery mastných kyselín),
2. Druhým potom dymový bod, ktorý je v kuchyni dôležitý rešpektovať kvôli vzniku trans mastných kyselín.
Bravčová masť je historicky v našej gastrokultúre vnímaná ako štandardne používaný zdroj tukov pre teplú kuchyňu. Faktom je, že obsahuje nemalý podiel nasýtených tukov, ktoré sú termostabilné do vyšších teplôt. Na druhú stranu môže obsahovať aj vyššie zastúpenie omega-3 tukov, ktoré sa odvíja od kvality stravy živočícha. Tieto sú naopak veľmi termolabilné, takže vo výsledku z pohľadu moderného prístupu k stravovaniu nie je možné povedať, že masť je "ideálnym" tukom do teplej kuchyne.
Kokosový tuk je špecifikom aktuálne prebiehajúcich trendov. Z dôvodu jeho zloženia (nasýtené tuky), pôvodu (rastlinný) a vône/chuti sa stal obľúbený práve pre tepelnú úpravu potravín. Jeho význam pre zdravie je zveličovaný, pokiaľ je ale používaný ako doplnok (teda nie hlavný a jediný zdroj tukov v kuchyni) a nebudete riešiť jeho cenu, nevidel by som v ňom zásadný problém.

Témy:  Kokosový olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi