Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Na situáciu skúste nazerať nasledovne: Kolagén si telo vie vytvárať samo, a to v dostatočnom množstve (pre bežnú = normálnu prevádzku), kde základom pre jeho tvorbu sú potrebné aminokyseliny. Tieto kľúčové AMK sú súčasťou vyváženej stravy, prípadne môžeme ich príjem zvýšiť pomocou potravín, ktoré sú ich koncentrovaným zdrojom – typickým príkladom je želatína. Želatínu ale môžete vymeniť za kolagén, ktorý je ešte viac bohatším zdrojom týchto AMK. Ak zvolíte hydrolyzovanú formu, zaistíte "iba" rýchlejší proces rozkladu a vstrebania AMK. Vo všetkých prípadoch ale platí, že organizmus musí vstupné zdroje bielkovín najprv rozložiť na jednotlivé AMK, ktoré sa za určitých podmienok použijú na tvorbu nových proteínových štruktúr (vrátane kolagénu). Je tak otázkou do debaty, či nemalá finančná investícia do prípravkov s hydrolyzovaným kolagénom má väčší zmysel, pretože neexistuje rovnítko medzi množstvom prijatého kolagénu a tvorbou nového v tele.
Označenie "vegánsky kolagén" je napospol komerčného pôvodu a cieli na produkty, ktoré svojim zložením majú podporovať produkciu kolagénu v tele, pretože sa jedná rýdzo o živočíšnu bielkovinu. Základom ich zloženia sú látky nevyhnutné na tvorbu kolagénu - aminokyseliny (prolín, lyzín a ich deriváty), vitamín C a niektoré minerály. V tomto smere nie je dôvod domnievať sa, že by mali byť menej účinné, než výrobky so živočíšnymi zdrojmi.
Pomery strukovín a obilnín vždy riešte vo vzťahu k plánovanej koncepcii jedálnička. So strukovinami pracujte ako s významným zdrojom bielkovín, tzn. ich podiel v strave by mal vychádzať z množstva bielkovín, ktoré v strave potrebujete zaistiť (spoločne s mliečnymi výrobkami a vajcami). V takovom prípade je pomer strukovín voči obilninám vedľajší ukazovateľ.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.