Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kvasená kapusta

Kvasená kapusta je tradičný pokrm, ktorý sa vyrába fermentáciou čerstvej kapusty. Tento proces prebieha za prítomnosti soli a baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú na listoch kapusty. Počas fermentácie sa cukry v kapuste rozkladajú na kyselinu mliečnu, čo vedie k vytvoreniu charakteristickej kyslej chuti a konzervácii kapusty. Kvasená kapusta je bohatá na vitamíny a minerály, najmä na vitamín C, vitamín K, draslík a vápnik, je bohatým zdrojom probiotík. Tiež obsahuje vlákninu a je nízkokalorické. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C môže kvasená kapusta podporovať zdravie kože a imunitný systém.

Dobrý deň,
kupujem pravidelne kvasené kapusta v bio kvalite, ale pasterizované, je lepšie takto upravené hoci kvasené kapusta nekonzumovať, alebo má aspoň nejakú prospešnosť? Prezradíte prosím váš recept na chutné pickles? Kedykoľvek ho urobím, tak ho do seba ťažko súkam, pretože mi nechutí a rodine ho už vôbec ponúknuť nemôžem, znesú len to kupované kvasené :) Ako často prosím odporúčate konzumovať kvasené mliečne výrobky a zvlášť v chladných mesiacoch?
Veľmi ďakujem!

Pokiaľ je daný výrobok len pasterizovaný a neobsahuje žiadne konzervačné látky, tak sa jedná o zmysluplnú potravinu. Mikrobiotická aktivita je síce potlačená, výrobok ale prešiel fermentáciou, čo je kľúčové. Pri výrobe pickles treba experimentovať, v podstate sa jedná viac o umenie ako vedu, pretože základ je jasný - nádoba, strúhadlo, zelenina, soľ. Výsledok v oblasti chuťovej atraktivity sa odvíja od čerstvosti zeleniny, zastúpených druhov zeleniny (koreňová vs. listová - chuť veľmi závisí od množstva vody, je výhodnejšie používať aj koreňové druhy, ktoré obsahujú vyšší podiel vody), množstvo soli, spôsobu kompresie v nádobe, teplote skladovanie. Fermentované potraviny s ohľadom na ich výhody by mali byť neoddeliteľnou súčasťou jedálnička, a to najlepšie každý deň. S ohľadom na obsah soli v pickles postačia menšie dávky, kľúčová je ale pravidelnosť.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi