Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Železo

Železo je základný minerál, ktorý je nevyhnutný pre množstvo telesných funkcií. Je kľúčovým prvkom na výrobu hemoglobínu, proteínu v červených krvinkách, ktorý prenáša kyslík z pľúc do všetkých častí tela. Železo tiež podporuje imunitný systém, pomáha udržovať normálnu telesnú teplotu a je nevyhnutné pre správnu funkciu buniek a tvorbu niektorých hormónov.

Výživa zohráva kľúčovú úlohu v dodávaní železa telu. Železo sa nachádza v mnohých potravinách, vrátane červeného mäsa, hydiny, rýb, strukovín, tmavo zelenej listovej zeleniny a celozrnných obilnín. Nedostatok železa v tele môže viesť k anémii, čo je stav charakterizovaný nedostatkom zdravých červených krviniek. Naopak, príliš veľa železa môže viesť k toxickému stavu zvanému hemochromatóza. Preto je dôležité udržiavať správnu rovnováhu železa v tele.

U železa je pojem myoglobín. Čo znamená?

Myoglobín je svalová bielkovina, ktorá okrem proteínovej zložky obsahuje aj organickú dusíkatú zlúčeninu hem, v ktorej je viazaný atóm dvojmocného železa. Hlavnou funkciou myoglobínu je prenos kyslíka z krvi do mitochondrií, kde prebieha bunková oxidácia. V myoglobíne je zastúpené železo približne v 10 % z jeho celkového obsahu v organizme.

Píšete, že z rastlinných zdrojov sa Fe vstrebáva zle. Zaujíma ma, ako veľmi zle, pretože napr. quinoa alebo pšeno pôsobí ako výborný zdroj železa.

Pri jednotlivých zložkách obsiahnutých v potravinách je potrebné rozlišovať, v akej chemickej forme sa nachádza a s akými ďalšími látkami sú previazané. Organizmus dokáže využiť rôzne formy väzieb, faktom ale je, že úroveň ich biologickej využiteľnosti sa líši. Železo je tu typickým príkladom, pretože väčšina železa v živočíšnych potravinách je viazaná na porfyrín, kedy túto väzbu označujeme ako „hemové železo“, kým v rastlinách táto väzba nie je, definujeme tak „nehemové železo“. Hemové železo je pomerne dobre využiteľné, súčasne absorpcia železa cez membrány črevnej sliznice je tiež vyššia (uvádza sa okolo 10-20 %). Využiteľnosť nehemového železa je výrazne nižší, toto je spôsobené nielen jeho väzbou na aktívny nosič, ale aj prítomnosťou antinutričných látok (kyselina fytová v obilí a klíčkoch, kyselina šťaveľová v špenáte, ligniny v bunkových stenách rastlín, taníny v čaji či káve, vplyv má aj vláknina alebo vápnik ako antagonista železa).

Dobrý deň,
riešim teraz jednu dilemu. Ako postupovať v prípade, keď sa pre športovcov odporúča vyšší pomer rastlinných bielkovín, ale na druhú stranu ako cyklista zápasím s nedostatkom železa, u ktorého sa odporúča jeho príjem v prevažne hemovej forme, čím sa de facto vyšší pomer bielkovín rastlinného pôvodu vylučuje? Dať prednosť stráviteľnosti alebo železu? Osobne som to vyriešil tak, že bielkoviny konzumujem prevažne rastlinné a železo dodávam pomocou suplementov (príde mi to ako najmenšie zlo), ale zaujíma ma váš názor :).
Ďakujem

Tu uvažujete konštruktívne, vždy treba vo vzťahu k individualite riešiť dôležitosť jednotlivých nutričných pravidiel. Odporúčania týkajúce sa pomeru rastlinných vs. živočíšnych bielkovín je všeobecné, nemá jasne definované hranice či limity. V praxi by tak nemal byť problém realizovať jedálniček, ktorý obsahuje cca polovičný podiel rastlinných bielkovín, pretože z výsledného zastúpenia živočíšnych zdrojov dodáte stále rozumné množstvo hemového železa, navyše si môžete „pomôcť“ zaraďovaním silných mäsokostných vývarov, ktoré sú na minerály veľmi bohaté. Pokiaľ ešte k celkovému dostatku železa v strave (bez rozdielu jeho pôvodu a formy) zaistíte aj vyšší príjem vitamínu C, ktorý zlepšuje metabolizmus železa, nemal by organizmus ani pri výrazne vyššej fyzickej záťaži trpieť nedostatkom (av danej situácii stále budete mať v rezerve možnosť podporné suplementácie).

Dobrý deň,
zaujíma ma, či je pravda, že ženy majú vo všeobecnosti väčšiu potrebu železa. Udávaná hodnota je až 33mg. U mužov sa rôzne zdroje zhodujú na 14 mg.
Vďaka

Toto je pravda, platí to pre ženy v priebehu životného obdobia dospievania – klimaktérium, kedy dochádza k pomerne výrazným stratám železa pri mesačnom cykle. S rastúcou fyzickou záťažou (= športovci) táto hodnota ďalej rastie, vždy je ale individuálna.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi