Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Píšete, že z rastlinných zdrojov sa Fe vstrebáva zle. Zaujíma ma, ako veľmi zle, pretože napr. quinoa alebo pšeno pôsobí ako výborný zdroj železa.

Pri jednotlivých zložkách obsiahnutých v potravinách je potrebné rozlišovať, v akej chemickej forme sa nachádza a s akými ďalšími látkami sú previazané. Organizmus dokáže využiť rôzne formy väzieb, faktom ale je, že úroveň ich biologickej využiteľnosti sa líši. Železo je tu typickým príkladom, pretože väčšina železa v živočíšnych potravinách je viazaná na porfyrín, kedy túto väzbu označujeme ako „hemové železo“, kým v rastlinách táto väzba nie je, definujeme tak „nehemové železo“. Hemové železo je pomerne dobre využiteľné, súčasne absorpcia železa cez membrány črevnej sliznice je tiež vyššia (uvádza sa okolo 10-20 %). Využiteľnosť nehemového železa je výrazne nižší, toto je spôsobené nielen jeho väzbou na aktívny nosič, ale aj prítomnosťou antinutričných látok (kyselina fytová v obilí a klíčkoch, kyselina šťaveľová v špenáte, ligniny v bunkových stenách rastlín, taníny v čaji či káve, vplyv má aj vláknina alebo vápnik ako antagonista železa).

Témy:  Chudnutie   Železo 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi