Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sardinky

Sardinky sú malé, olejnaté ryby, ktoré sú bohaté na niekoľko dôležitých živín. Sú jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Sardinky sú taktiež vynikajúcim zdrojom vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný pre zdravie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Okrem toho obsahujú značné množstvo proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív.

Sardinky sú tiež bohaté na minerály, ako je vápnik, železo a selén. Vápnik je dôležitý pre zdravie kostí a zubov, kým železo pomáha prenášať kyslík po tele. Selén je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Navyše, sardinky sú jedným z mála potravín, ktoré obsahujú prirodzený zdroj koenzýmu Q10, ktorý je dôležitý pre energetický metabolizmus a zdravie srdca.

Dobrý deň,
mám otázku k oxidácii omega 3 v organizme: Zaznamenala som z viacerých zdrojov informáciu, že je vhodné prijímať zároveň s polyfenolmi, ktoré oxidáciu v organizme zmierňujú/potláčajú? Konkrétny prípad - sardinky: javí sa mi teda ako najlepší variant sardinky naloženej v extra panenskom olivovom oleji, kedy zároveň prijímam v oleji aj polyfenoly. Je moja úvaha správna?
Ďakujem

Omega-3 tuky sú citlivé na oxidáciu, v nevhodných podmienkach jej veľmi rýchlo podliehajú. Tento proces je možné výrazne spomaliť skladovaním O3 v chlade a bez prístupu svetla, zásadný vplyv má potom prítomnosť antioxidačných látok. Jednotlivé antioxidanty sa ale pýšia odlišnými účinkami. V posledných rokoch sa najčastejšie cituje vplyv polyfenolov, ktorých zaujímavým zdrojom je aj olivový olej (nerafinovaný). Pokiaľ cielite na príjem O3 zo stravy, dáva kombinácia ryby s kvalitným olivovým olejom svoj zmysel. Počítajte ale s tým, že nebudete mať záruku, že výrobca použil skutočne kvalitný olivový olej, teda s dostatočným obsahom polyfenolických látok.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi