Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Problematika obsahu aflatoxínu v arašidových maslách je výsledkom pomerne veľkého objemu spracovávanej vstupnej suroviny, teda arašidov. Tu všeobecne platí, že u orechov a semien bohatých na tuky pri nevhodnom spôsobe skladovania hrozí zvýšené riziko obsahu plesní a produktov z nich, najviac sa o tom z dôvodu produkovaného objemu hovorí u arašidových produktov. Konzumácia (aj každodenné) arašidového masla sa nemusíte obávať (má zaujímavý nutričný profil v oblasti obsahu a pomeru mastných kyselín), len treba dbať na jeho kvalitu. Bohužiaľ, zďaleka nie vždy ako spotrebitelia máme možnosť zistiť, aké koncentrácie nežiaducich látok sa v komerčných produktoch nachádzajú (vyžadovalo by to analýzu danej potraviny v laboratóriu). Ponúka sa tak pri potravinách, ktoré je možné spracovávať v domácich podmienkach – čo orechové maslá sú – kontrolovať celý proces vrátane kvality vstupných surovín, vyžaduje to trochu námahy a času navyše, než objednanie hotového výrobku, to už je ale na rozhodnutí každého z nás.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.