Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Stearát horečnatý

Magnesium stearate je látka, ktorá sa často používa ako plnivo alebo protispekavá prísada v potravinárskom priemysle a vo výrobe liekov a doplnkov stravy. Je všeobecne považovaný za bezpečný pre konzumáciu, pri vysokých dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy. Je síce zdrojom horčíka, ale v príliš malom množstve, ktoré významne neprispieva k jeho celkovému príjmu.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na Váš názor na aditívum v doplnkoch stravy - magnézium stearate. Niekde sa píše, že je to pre telo prirodzená látka, ktorú bežne prijímame v potrave, niekde som zase čítala, že môže vytvárať film a sťažovať vstrebávanie niektorých živín – je to vôbec fyzikálne možné, aby látka prijímaná v malom množstve v doplnku stravy mohla niečo takého spôsobiť? Ďakujem.

Stearan horečnatý sa používa najčastejšie ako protispekavá látka a plnidlo pri výrobe doplnkov stravy. Považuje sa za zdravú bezpečnú látku. Pretože je vo vode nerozpustný, objavujú sa občas názory, že v tráviacom trakte pri vyšších dávkach môže komplikovať vstrebávanie niektorých živín, toto ale nebolo potvrdené.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi