Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čierny cesnak

Čierny cesnak je špeciálny druh cesnaku, ktorý prechádza procesom fermentácie za vysokej teploty a vlhkosti po dobu troch až štyroch týždňov. Tento proces mení farbu, textúru a chuť cesnaku a zvyšuje jeho nutričnú hodnotu. Čierny cesnak je bohatý na antioxidanty, najmä na S-allylcysteín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a má protizápalové účinky. Obsahuje tiež vysoké množstvo organosírnych zlúčenín, ktoré majú antibakteriálne a protirakovinové účinky. Jeho konzumácia tak môže pomôcť zlepšiť funkciu imunitného systému.

Dobrý deň,
pôsobí čierny cesnak v tabletách aj proti kvasinkám?
Veľmi ďakujem

U doplnkov s obsahom cesnaku vždy záleží na tom:
1. Akým spôsobom ich výrobca technologicky spracováva - od toho sa odvíja obsah účinných zložiek,
2. Či použije enterosolventné tablety/kapsule (= rozpúšťajú sa až v čreve, tzn. sú schopné transportovať cez žalúdok podstatne väčšiu koncentráciu.
Čierny cesnak prechádza fermentáciou, ktorá mení jeho zloženie a o. i. znižuje obsah antibioticky pôsobiacich sírnych AMK. Aj napriek tomu je ale možné ho s úspechom použiť pri technikách potlačujúcich aktivitu patogénnych mikroorganizmov.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi