Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čierny cesnak

Čierny cesnak je špeciálny druh cesnaku, ktorý prechádza procesom fermentácie za vysokej teploty a vlhkosti po dobu troch až štyroch týždňov. Tento proces mení farbu, textúru a chuť cesnaku a zvyšuje jeho nutričnú hodnotu. Čierny cesnak je bohatý na antioxidanty, najmä na S-allylcysteín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a má protizápalové účinky. Obsahuje tiež vysoké množstvo organosírnych zlúčenín, ktoré majú antibakteriálne a protirakovinové účinky. Jeho konzumácia tak môže pomôcť zlepšiť funkciu imunitného systému.

Dobrý deň,
pôsobí čierny cesnak v tabletách aj proti kvasinkám?
Veľmi ďakujem

U doplnkov s obsahom cesnaku vždy záleží na tom:
1. Akým spôsobom ich výrobca technologicky spracováva - od toho sa odvíja obsah účinných zložiek,
2. Či použije enterosolventné tablety/kapsule (= rozpúšťajú sa až v čreve, tzn. sú schopné transportovať cez žalúdok podstatne väčšiu koncentráciu.
Čierny cesnak prechádza fermentáciou, ktorá mení jeho zloženie a o. i. znižuje obsah antibioticky pôsobiacich sírnych AMK. Aj napriek tomu je ale možné ho s úspechom použiť pri technikách potlačujúcich aktivitu patogénnych mikroorganizmov.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi