Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Prosím ako je to pri obilnine: OVES? Niektoré zdroje uvádzajú, že je bezlepkový.
Ďakujem
Ako bezlepkovú potravinu môže výrobca na základe legislatívnych pravidiel označiť takú, ktorá obsahuje menej ako 20 mg lepku v 1 kg potraviny. Niektoré druhy ovsa toto spĺňajú, preto sa s týmto označením môžete stretnúť aj napriek faktu, že ovos je všeobecne zaradený medzi lepkové obilniny.
Označenie "vegánsky kolagén" je napospol komerčného pôvodu a cieli na produkty, ktoré svojim zložením majú podporovať produkciu kolagénu v tele, pretože sa jedná rýdzo o živočíšnu bielkovinu. Základom ich zloženia sú látky nevyhnutné na tvorbu kolagénu - aminokyseliny (prolín, lyzín a ich deriváty), vitamín C a niektoré minerály. V tomto smere nie je dôvod domnievať sa, že by mali byť menej účinné, než výrobky so živočíšnymi zdrojmi.
Pomery strukovín a obilnín vždy riešte vo vzťahu k plánovanej koncepcii jedálnička. So strukovinami pracujte ako s významným zdrojom bielkovín, tzn. ich podiel v strave by mal vychádzať z množstva bielkovín, ktoré v strave potrebujete zaistiť (spoločne s mliečnymi výrobkami a vajcami). V takovom prípade je pomer strukovín voči obilninám vedľajší ukazovateľ.
Pravidlá LC nie sú úplne presne a striktne definované. Základom je obmedzovanie prísunu sacharidov, kde ich najbohatším zdrojom (s výnimkou technologicky spracovaných potravín) sú zrná obilnín a produkty z nich, ďalej vybrané druhy ovocia a niektoré strukoviny. V tomto kontexte nie je problém zaraďovať aj strukoviny, samozrejme ale v primeranom množstve. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov av niektorých prípadoch aj tukov, podiel sacharidov je u nich pomerne nízky, do koncepcie nízkosacharidového prístupu sa tak hodí.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.