Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Maltodextrín je bežne používaný zdroj rýchlych sacharidov v športovej doplnkovej výžive. Vyrába sa zo škrobu (z kukurice, ryže, zemiakov, pšenice), technicky vzaté sa jedná o vysoko priemyselne spracovanú surovinu s enormne vysokou hodnotou gylykemického indexu (uvádza sa nad 100). Tento vplyv na krvnú glykémiu sa hodí práve športovcom ako súčasť riešenia rýchleho doplnenia energie a v rámci pozáťažovej regenerácie aj obnovy glykogénových zásob.
Faktom ale je, že jeho konzumáciou sa zvyšuje záťaž na pankreas a produkciu inzulínu, čo o. i. vedie k nárastu tukových zásob. Štúdie tiež poukazujú na schopnosť maltodextrínov potláčať aktivitu probiotík v črevnom trakte, toto vedie k prozápalovým reakciám. Maltodextrínom by sa tak mali vyhýbať jedinci s poruchami trávenia, silne nežiaduci sú napr. pri stavoch chronického zápalu črevného traktu (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba).
Ak opomenieme jeho význam v športovej výžive, musíme povedať, že neexistujú žiadne zdravotné benefity vyplývajúce z konzumácie tohto oligo/polysacharidu.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.