Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Maltodextrín

Maltodextrín je polysacharid, ktorý sa často používa ako potravinové aditívum. Je vyrábaný z rastlinných škrobov, najčastejšie z kukurice, ryže, zemiakov alebo pšenice. Maltodextrín je ľahko stráviteľný a je považovaný za rýchly zdroj energie, pretože sa rýchlo rozkladá na glukózu. Aj keď poskytuje rýchlu energiu, nemá žiadne ďalšie nutričné výhody. Neobsahuje žiadne vitamíny alebo minerály a je takmer úplne zbavený vlákniny. Rýchlo sa rozkladá na glukózu, môže spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi, čo môže byť problematické pre ľudí s diabetom. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že konzumácia veľkého množstva maltodextrínu môže negatívne ovplyvniť zdravie čriev a zvyšovať riziko niektorých chronických ochorení.

Dobrý deň,
chcela som opýtať aký máte názor na Maltodextrín? Syn chodí do fitka posilňovať, aby nabral svalovú hmotu, kamaráti berú výživový doplnok stravy, kde je v zložení Maltodextrín.
Ďakujem.

Maltodextrín je bežne používaný zdroj rýchlych sacharidov v športovej doplnkovej výžive. Vyrába sa zo škrobu (z kukurice, ryže, zemiakov, pšenice), technicky vzaté sa jedná o vysoko priemyselne spracovanú surovinu s enormne vysokou hodnotou gylykemického indexu (uvádza sa nad 100). Tento vplyv na krvnú glykémiu sa hodí práve športovcom ako súčasť riešenia rýchleho doplnenia energie a v rámci pozáťažovej regenerácie aj obnovy glykogénových zásob.
Faktom ale je, že jeho konzumáciou sa zvyšuje záťaž na pankreas a produkciu inzulínu, čo o. i. vedie k nárastu tukových zásob. Štúdie tiež poukazujú na schopnosť maltodextrínov potláčať aktivitu probiotík v črevnom trakte, toto vedie k prozápalovým reakciám. Maltodextrínom by sa tak mali vyhýbať jedinci s poruchami trávenia, silne nežiaduci sú napr. pri stavoch chronického zápalu črevného traktu (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba).
Ak opomenieme jeho význam v športovej výžive, musíme povedať, že neexistujú žiadne zdravotné benefity vyplývajúce z konzumácie tohto oligo/polysacharidu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi