Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela som opýtať aký máte názor na Maltodextrín? Syn chodí do fitka posilňovať, aby nabral svalovú hmotu, kamaráti berú výživový doplnok stravy, kde je v zložení Maltodextrín.
Ďakujem.

Maltodextrín je bežne používaný zdroj rýchlych sacharidov v športovej doplnkovej výžive. Vyrába sa zo škrobu (z kukurice, ryže, zemiakov, pšenice), technicky vzaté sa jedná o vysoko priemyselne spracovanú surovinu s enormne vysokou hodnotou gylykemického indexu (uvádza sa nad 100). Tento vplyv na krvnú glykémiu sa hodí práve športovcom ako súčasť riešenia rýchleho doplnenia energie a v rámci pozáťažovej regenerácie aj obnovy glykogénových zásob.
Faktom ale je, že jeho konzumáciou sa zvyšuje záťaž na pankreas a produkciu inzulínu, čo o. i. vedie k nárastu tukových zásob. Štúdie tiež poukazujú na schopnosť maltodextrínov potláčať aktivitu probiotík v črevnom trakte, toto vedie k prozápalovým reakciám. Maltodextrínom by sa tak mali vyhýbať jedinci s poruchami trávenia, silne nežiaduci sú napr. pri stavoch chronického zápalu črevného traktu (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba).
Ak opomenieme jeho význam v športovej výžive, musíme povedať, že neexistujú žiadne zdravotné benefity vyplývajúce z konzumácie tohto oligo/polysacharidu.

Témy:  Maltodextrín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi