Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glykemická nálož

Glykemická nálož je koncept, ktorý odkazuje na množstvo sacharidov v potravine, a súčasne rýchlosť, akú zvyšujú hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokou glykemickou náložou môžu spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k nadmernému ukladaniu tuku a ďalším zdravotným problémom. Preto sa jedná o dôležitý ukazovateľ predovšetkým pre jedincov postihnutých diabetom, prípadne pre záujemcov o redukciu telesnej hmotnosti.
Glykemická nálož je vypočítaná násobením glykemického indexu potraviny (miera, ako rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi) jej obsahom sacharidov. Potraviny s nízkou glykemickou náložou zahŕňajú celozrnné produkty, ovocie a zeleninu, zatiaľ čo potraviny s vysokou glykemickou náložou zahŕňajú rafinované obilniny, sladkosti a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Voľba potravín s nízkou glykemickou náložou vedie k udržaniu stabilnú hladinu cukru v krvi.

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či je vhodné pri cukrovke užívať doplnky s omega-3 tukmi pred každým jedlom (samozrejme tak, aby sa celkový denný príjem pohyboval na úrovni DDD). V aplikácii ZOF som si všimla, že tieto suplementy výrazne znižujú glykemickú nálož daného chodu, čo mi pripadá veľmi zaujímavé a výhodné z pohľadu riešenia tohto „problému“).
Ďakujem

Hodnotu GI stravy znižujú všetky tuky, nie iba omega-3. Podporná suplementácia o-3 pri diabete je žiaduca, určite sa jej nevyhýbajte. Dokonca štúdie naznačujú, že sa ako výhodné javia aj mierne vyššie dávky, než odporúča zovšeobecnený systém referenčných hodnôt - toto ale s ohľadom na liečbu (medikáciu) vždy konzultujte s ošetrujúcim lekárom (hlavným rizikom je vplyv o-3 na krvnú zrážanlivosť, a to v kombinácii s antikoagulanciami, kde sa táto situácia u diabetikov so srdcovo cievnymi problémami môže vyskytnúť).

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom tuku, prečo je vyšší pomer v strave zdravotne rizikový? zaznamenala som, že sa veľa ľudí cíti lepšie na paleo alebo low carb diéte, kde je pomer tuku o niečo vyšší. Ďalej som sa chcela opýtať, ako udržať glykemickú nálož nízko pri vysokosacharidove diéte? aj napriek tomu, že používam celozrnné potraviny, tak mi ide pri tvorbe jedálničku GN do vyššej kategórie, najmä pri vyššej energetickej bilancii. väčšinou som potom kompenzovala zvýšením tuku v strave, ktoré potom boli medzi 30-40%. ešte by ma zaujímalo, či by bolo vhodné u osôb s vyššou hodnotou glykémie nalacno (mozny prediabetes) zvýšiť tuky na 30-40%, a sacharidy obmedziť na 40-50% s nízkym GI a GN?
Ďakujem

Vyšší podiel tuku v strave sám o sebe nemusí byť rizikový, to je iba všeobecná informácia. Vždy záleží na rade faktorov, najdôležitejšie sú zdravotný stav jedinca, celkové množstvo použitých tukov, ich kvalita a pomery medzi skupinami mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, mononenasýtené vs. polynenasýtené...). V podstate tak platí, že aj správne koncipovaný low carb systém je s ohľadom na vyššie zastúpenie tukov zdravotne v poriadku. GN je "umelo" vytvorený parameter, ktorý vždy vnímajte s určitou rezervou a súčasne vo vzťahu s ďalšími nutričnými charakteristikami. Pokiaľ napr. budú prílohy (ako hlavný zdroj sacharidov) postavené na celozrnných produktoch (ideálne formou celých nelúpaných zŕn), a zastúpenie vlákniny i tukov v danom chode (prípadne celodennom jedálničku) bude zodpovedať bežným normám, bude metabolizmus reagovať aj na vyššie hodnoty GN relatívne pomalým uvoľňovaním cukru do krvi, takže v podstate takáto situácia bude (s ohľadom na vyváženú energetickú bilanciu) úplne v poriadku. Myslite vždy na to, že v rámci štúdia sa snažíme všeobecne definované pravidlá vo výžive prevádzať do praxe, teoreticky prezentované čísla tak nemusia byť prevoditeľné do reality do posledného detailu.
Jedincom s prediabetom sa vždy oplatí znižovať prebytok sacharidov v strave, ktorý v rámci sledovania energetickej bilancie kompenzujete navyšovaním podielu tukov, iba sa snažte byť striktní pri rešpektovaní všetkých pravidiel s tukmi súvisiacich.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi