Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či je vhodné pri cukrovke užívať doplnky s omega-3 tukmi pred každým jedlom (samozrejme tak, aby sa celkový denný príjem pohyboval na úrovni DDD). V aplikácii ZOF som si všimla, že tieto suplementy výrazne znižujú glykemickú nálož daného chodu, čo mi pripadá veľmi zaujímavé a výhodné z pohľadu riešenia tohto „problému“).
Ďakujem
Hodnotu GI stravy znižujú všetky tuky, nie iba omega-3. Podporná suplementácia o-3 pri diabete je žiaduca, určite sa jej nevyhýbajte. Dokonca štúdie naznačujú, že sa ako výhodné javia aj mierne vyššie dávky, než odporúča zovšeobecnený systém referenčných hodnôt - toto ale s ohľadom na liečbu (medikáciu) vždy konzultujte s ošetrujúcim lekárom (hlavným rizikom je vplyv o-3 na krvnú zrážanlivosť, a to v kombinácii s antikoagulanciami, kde sa táto situácia u diabetikov so srdcovo cievnymi problémami môže vyskytnúť).
Témy: Glykemická nálož
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.