Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky sú mladé rastlinky, ktoré sa vyvíjajú zo semien strukovín, obilnín, zeleniny, bylín a orechov. Proces klíčenia je podmienený namočením semena do vody, aby sa aktivizovali enzýmy a začal rásť nový život.
Čerstvé klíčky sú výživovo bohaté a obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a vlákniny. Klíčenie zvyšuje biologickú dostupnosť týchto živín a zároveň znižuje obsah antinutrientov. Klíčky sú nízkokalorické. V kuchyni sú klíčky univerzálne, pridávajú sa do šalátov, sendvičov, smoothie, polievok alebo ako ozdoba na rôzne pokrmy.

Dobrý deň,
v lekcii je uvedené, že bohatším zdrojom vitamínu E sú susené pseničné kličky a nie tie čerstvo. Prečo to tak je?
Ďakujem

Sušené potraviny sú vo všeobecnosti na jednotku hmotnosti bohatším zdrojom živín v porovnaní s čerstvými, pretože obsahujú podstatne nižší podiel vody.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi