Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky sú mladé rastlinky, ktoré sa vyvíjajú zo semien strukovín, obilnín, zeleniny, bylín a orechov. Proces klíčenia je podmienený namočením semena do vody, aby sa aktivizovali enzýmy a začal rásť nový život.
Čerstvé klíčky sú výživovo bohaté a obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a vlákniny. Klíčenie zvyšuje biologickú dostupnosť týchto živín a zároveň znižuje obsah antinutrientov. Klíčky sú nízkokalorické. V kuchyni sú klíčky univerzálne, pridávajú sa do šalátov, sendvičov, smoothie, polievok alebo ako ozdoba na rôzne pokrmy.

Dobrý deň,
v lekcii je uvedené, že bohatším zdrojom vitamínu E sú susené pseničné kličky a nie tie čerstvo. Prečo to tak je?
Ďakujem

Sušené potraviny sú vo všeobecnosti na jednotku hmotnosti bohatším zdrojom živín v porovnaní s čerstvými, pretože obsahujú podstatne nižší podiel vody.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi