Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Koreňová zelenina

Koreňová zelenina je skupina rastlín, ktorých hlavnou časťou určenou na jedenie je koreň. Táto skupina zahŕňajúci mrkvu, repu, petržlen, paštrnák, zeler a ďalšie, je významným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Tieto zeleniny sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Vláknina obsiahnutá v koreňovej zelenine podporuje zdravie tráviaceho systému a môže pomôcť predchádzať zápche. Je tiež bohatým zdrojom draslíka, ktorý podporuje zdravie srdca.

Keď sa koreňová zelenina na oleji pečie v rúre, je to vhodné? Je rozdiel v zachovaní látok v porovnaní napríklad s klasickým dusením koreňovej zeleniny na oleji v hrnci na sporáku? Čo odporúčate?

Príprava zeleniny na oleji je v poriadku do okamihu, keď olej prepálite. Je preto potrebné mať pod kontrolou teplotu pri pečení, restovaní či smažení. Pri použití vody namiesto tuku sa väčšinou nastavuje nižšia teplota, u surovín tak vzniká menší podiel niektorých nežiaducich látok (napr. akrylamidy).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi