Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Vývoj suplementov ide neustále vpred, výrobcovia probiotík samozrejme nezotávajú pozadu. V dnešnej dobe je už štandardom zacieliť na širšie spektrum kmeňov/rodov/druhov, ani to ale nie je "dokonalé", pretože:
1. Z pohľadu diverzity hodnoty 5-10 zastúpených kmeňov, s ktorými dnes výrobcovia pracujú, nič nerieši,
2. Tento trend nezodpovedá individuálnym potrebám metabolizmu jedinca.
Pokiaľ by sme ale pracovali so spriemerovaným jedincom západnej spoločnosti, ktorého diverzita črevnej mikrobioty nie je úplne ukážková, tak stále má zmysel s probiotikami v suplementácii pracovať, u zdravého jedinca vždy bude prínosom. V prípade snahy o podporu riešenia niektorých zdravotných problémov ale riskujete, pretože použitý druh mikroorganizmu nemusí zodpovedať potrebám danej situácie a stav naopak zhoršiť.
Začínajú sa postupne objavovať spoločnosti, ktoré na analýzu črevnej mikrobioty ponúkajú aj probiotiká na mieru – tu som presvedčený, že je to smer budúcnosti, má zmysel túto oblasť priebežne sledovať.
Analýza mikrobioty svoj zmysel má, pretože poskytne informácie, ku ktorým sa iným spôsobom nedostanete. Je potrebné mať na mysli, že analytické metódy sa neustále vyvíjajú, do budúcnosti budú poskytovať oveľa presnejšie informácie, to platí aj o ich interpretácii. Určitou nevýhodou je cena vyšetrenia, pri nových technológiách je to ale bežné. Pokiaľ hľadáte vhodné laboratórium, vyberajte vždy na základe toho, čo za požadované financie ponúka, tzn. aké informácie poskytne a predovšetkým s akou mierou vzťahu k vašej individualite. V prípade suplementácie probiotikami je to jednoduché – trh sa veľmi rýchlo vyvíja, trendy smerujú buď k čo najširšiemu počtu kmeňov obsiahnutých v každej dávke, alebo naopak k zastúpeniu menšieho počtu špecifických zástupcov s cieľom ovplyvniť konkrétne metabolické pochody. Záleží teda na tom, kam cielite. Všeobecne ale platí, že neoľutujete, keď budete preventívne užívať prípravky so širším spektrom Lactobacilov.
Pýtate sa na typickú situáciu, kedy je potrebné rozlišovať, či sa jedná o zdravého jedinca alebo nie. Všeobecne platí, že polyoly sú fermentované črevnou mikrobiotou. Táto informácia nám hovorí, že u zdravého jedinca je toto v poriadku, pretože sa zvyšuje aktivita mikrobiomu so všetkými jej dôsledkami. Naopak najčastejšie prezentovaným príkladom, kedy sa odporúča alkoholové cukry z jedálnička vyradiť, je syndróm dráždivého čreva, ktorý je spájaný s tzv. FODMAP diétou (bude ešte predmetom štúdia v kurze) - v takom prípade črevná dysbioza spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanie ako dôsledok neschopnosti spracovať niektoré formy sacharidov, čo vedie k celému radu veľmi nepríjemných prejavov (bolesti, kŕče...).
Kolonoskopia prípadne klystíry vždy zasiahnu do funkcie črevnej mikrobioty. Ich vplyv ale nie je tak fatálny, ako pri užívaní antibiotík, výnimkou sú iba dlhodobo (opakovane) vykonávané výplachy čriev. Obnova diverzity v črevách prebieha podstatne rýchlejšie, než po antibiotických kúrach, nie je preto nevyhnutné použitie podporných preparátov, na stranu druhú ich voľba nie je kontraproduktívna. V prípade úpravy stravy sú najdôležitejšie:
1. Pestrosť vo voľbe potravín s prevahou rastlinných potravín,
2. Kvalita použitých potravín (= vyhýbanie sa priemyselne sprocesovaným výrobkom),
3. Dostatok vlákniny,
4. Preferencia fermentovaných potravín.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.