Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
zaujímalo by ma, ako ovplyvňujú črevnú makrobiotu alkoholové cukry, napr. xylitol. Prospievajú jej, alebo naopak škodia? Alebo sú neutrálne?
Vopred ďakujem za odpoveď.
Pýtate sa na typickú situáciu, kedy je potrebné rozlišovať, či sa jedná o zdravého jedinca alebo nie. Všeobecne platí, že polyoly sú fermentované črevnou mikrobiotou. Táto informácia nám hovorí, že u zdravého jedinca je toto v poriadku, pretože sa zvyšuje aktivita mikrobiomu so všetkými jej dôsledkami. Naopak najčastejšie prezentovaným príkladom, kedy sa odporúča alkoholové cukry z jedálnička vyradiť, je syndróm dráždivého čreva, ktorý je spájaný s tzv. FODMAP diétou (bude ešte predmetom štúdia v kurze) - v takom prípade črevná dysbioza spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanie ako dôsledok neschopnosti spracovať niektoré formy sacharidov, čo vedie k celému radu veľmi nepríjemných prejavov (bolesti, kŕče...).
Témy: Črevný mikróbiom Xylitol
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.