Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Situácia, ktorú popisujete, sa v praxi vyskytuje pomerne často. Navyše trendy vo výžive a prognózy zameriavajúce sa na zdravie populácie naznačujú, že do budúcnosti sa počty budú zvyšovať. Pri snahe riešiť zdravotné problémy vždy záleží na tom, aká je príčina ich vzniku, na základe toho sa potom volí cielená liečba. Pri poškodení sliznice tenkého čreva nevhodnou stravou či stresovými prejavmi dochádza k zníženej produkcii niektorých enzýmov, tráviaci trakt tak prestáva plnohodnotne zvládať niektoré funkcie. Akonáhle ale zjednáte nápravu a nastolíte potrebné podmienky, výrazne rastie pravdepodobnosť, že uvediete situáciu do pôvodného stavu. Vo vzťahu k pokore voči svojmu telu a jeho fungovaniu je rozumné rešpektovať fakt, že nejde o istotu, ale "len" zvýšenú pravdepodobnosť.
Črevný mikróbiom pri týchto problémoch hrá nemalú úlohu, okrem úpravy stravy tak má zmysel zacieliť aj na podpornú suplementáciu probiotík aj prebiotík.
Pri fermentácii cesta z lepkovej múky dochádza iba k čiastočnej hydrolýze štruktúry lepku. Tento proces nie je dostačujúci na to, aby sa proteíny rozložili úplne (ako je to napr. u miso pasty), jedinci s neznášanlivosťou či alergiou na lepok sa tak musia vyhýbať aj kváskovému pečivu vyrábanému z lepkových obilnín.
Celiakia je geneticky podmienená porucha slizničnej imunity, ktorá abnormálne reaguje na lepok a prolamíny. Ide o neznášanlivosť (= metabolickú poruchu), do ktorej je zapojená imunita. Moderná medicína ju definuje ako nevyliečiteľnú, teda celoživotnú chorobu. V praxi som bol svedkom niekoľkých situácií, keď sa postihnutý tejto diagnózy zbavil, a to v situáciách, keď diagnóza bola vykonaná štandardným (komplexným) spôsobom (= s malou pravdepodobnosťou diagnostického omylu). Nie som ale schopný svedomito povedať, či išlo o štatisticky bezvýznamnú výnimku alebo zásah zo strany homeostatických samoozdravovacích systémov v tele. Tieto prípady bývajú bežne medicínou zaradené do šuplíka s označením "spontánna remisia"...
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.