Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, pán Jelinek.
Je možné, že ražný kváskový chlieb budú tolerovať aj celialicu a ľudia s alergiou na lepok? Že teda dôjde fermentáciou k rozloženiu lepku?
Ďakujem za odpoveď.
Pri fermentácii cesta z lepkovej múky dochádza iba k čiastočnej hydrolýze štruktúry lepku. Tento proces nie je dostačujúci na to, aby sa proteíny rozložili úplne (ako je to napr. u miso pasty), jedinci s neznášanlivosťou či alergiou na lepok sa tak musia vyhýbať aj kváskovému pečivu vyrábanému z lepkových obilnín.
Témy: Celiakia Fermentácia
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.