Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelinek.
Je možné, že ražný kváskový chlieb budú tolerovať aj celialicu a ľudia s alergiou na lepok? Že teda dôjde fermentáciou k rozloženiu lepku?
Ďakujem za odpoveď.

Pri fermentácii cesta z lepkovej múky dochádza iba k čiastočnej hydrolýze štruktúry lepku. Tento proces nie je dostačujúci na to, aby sa proteíny rozložili úplne (ako je to napr. u miso pasty), jedinci s neznášanlivosťou či alergiou na lepok sa tak musia vyhýbať aj kváskovému pečivu vyrábanému z lepkových obilnín.

Témy:  Celiakia   Fermentácia 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi