Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Odporúčané dávkovanie oboch druhov rias výrobca nastavuje s ohľadom na zloženie zmesi, tzn. obsahu aktívnych látok. Primárnou požiadavkou je nutnosť vyhnúť sa potenciálnemu predávkovaniu konzumenta, čo je trochu problém, pretože sa cieli na spriemerovaného jedinca spoločnosti. To samozrejme núti výrobcu/predajcu k preventívnemu stanoveniu nižších dávok, určitú možnosť ale ponúka systém odporúčaní vztiahnutý k jednotlivých skupinám populácie (športovci, tehotné, dojčiace, deti, seniori...). Potenciálne najvyššie dávky sú vždy určené športovcom, nemalú úlohu samozrejme zohráva aj telesná hmotnosť. Pokiaľ taký systém na etikete výrobku nenájdete, buďte obozretní na príliš vysoký príjem akéhokoľvek produktu. Som toho názoru, že je výhodnejšie užívať radšej menej, ale dlhodobo (pri prípravkoch, kde dlhší režim má zmysel, čo u týchto rias má), pretože dáte telu možnosť sa adaptovať na príjem nového spektra nutrične pôsobiacich látok.
Problematika vitamínu B12 v rastlinných zdrojoch nie je úplne jednoznačná. Ukazuje sa, že rastliny vyrábajú analógy B12, ktoré sú chemicky tak podobné skutočnému B12, že sa viažu na rovnakú transportnú molekulu (vnútorný faktor). Vieme o nich, že nemajú rovnaký vplyv na metabolizmus ako skutočný vitamín B12. Súčasne sa zistilo, že prináša riziko v podobe faktu, že môžu v situácii ich vyššieho podielu v strave obsadiť transportné molekuly vnútorného faktora a tým znemožnosť vstrebávania skutočnému vitamínu B12, ktorého teoreticky môže byť v strave dostatok.
Všeobecne dnes panuje zhoda v tom, že rastlinné analógy nielen že nie sú účinné, ale môžu byť v prebytku aj zdravotne rizikové. Jedinou výnimkou sú produkty z chlorelly, kde niektoré štúdie ukázali, že môže obsahovať molekuly B12, ktoré pôsobia prakticky rovnako, ako živočíšne zdroje B12. Aj tu je to ale zložitejšie, pretože sa zistilo, že tieto molekuly B12 nevyrábajú riasa, ale sú výsledkom produkcie mikroorganizmov žijúcich na riasach. Komplikácia spočíva v tom, že riasy dostupné v komerčnej sieti, teda pestované v umelých nádržiach, z dôvodu sterilných podmienok neobsahujú potrebné mikroorganizmy vyrábajúce účinný B12, takže sa táto informácia vzťahuje iba na riasy chorelly žijúce vo voľnom prostredí.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.