Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pri konzumácii náhradných NEKALORICKÝCH sladidiel organizmus dostane informáciu o sladkej chuti, cez ktorú sa pankreas pripravuje na produkciu inzulínu. Pretože ale nedôjde k zvýšeniu hladiny krvného cukru, inzulín sa nevyplaví, pritom mozog produkuje endorfíny vedúce k tvorbe dobrej nálady (bežne spojené s konzumáciou sladkostí). Tento rozpor vyvolá v stave hypoglykémie metabolický stres, kde výsledkom je vyššia produkcia niektorých stresových hormónov. Pokiaľ sa organizmus nachádza v ketóze, príjem nekalorických sladidiel by tento stav nemal ovplyvniť. Vždy je ale rozumnejšie sa takýmto potravinám vyhýbať.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.