Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kimchi

Kimchi je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa skladá z nakladanej a fermentovanej zeleniny, najčastejšie kapusty a reďkoviek, s rôznymi koreniacimi látkami, ako je chilli, cesnak, zázvor a soľ. Kimchi je nízkokalorické a nízkotučné jedlo s vysokým podielom vlákniny a niektorých vitamínov.

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala ako je to s Kimchi, voľne predávané Kimchi je pasterizované to znamená, že už tam živé kultúry nie sú? Je to potom stále zdraviu prospešná potravina? Počíta sa potom ako fermentovaný výrobok v jedálničku?
Ďakujem

Pri nákupe kvasenej zeleniny je potrebné sledovať, akou úpravou potravina prešla. Pre zaistenie požadovanej životnosti výrobcovia volia buď pasterizáciu prípadne niektoré konzervačné činidlá, je možné ale kúpiť aj nepasterizované produkty.
V prípade tepelného alebo chemického ošetrenia výrobku sa zastavuje aktivita fermentačných kultúr. Potravina je bez živých kultúr, ale stále fermentovaná, tzn. prešla kvasením a nesie jej kľúčové výhody - je ľahšie stráviteľná a obsahuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom vrátane kyseliny mliečnej.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi