Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pri nákupe kvasenej zeleniny je potrebné sledovať, akou úpravou potravina prešla. Pre zaistenie požadovanej životnosti výrobcovia volia buď pasterizáciu prípadne niektoré konzervačné činidlá, je možné ale kúpiť aj nepasterizované produkty.
V prípade tepelného alebo chemického ošetrenia výrobku sa zastavuje aktivita fermentačných kultúr. Potravina je bez živých kultúr, ale stále fermentovaná, tzn. prešla kvasením a nesie jej kľúčové výhody - je ľahšie stráviteľná a obsahuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom vrátane kyseliny mliečnej.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.