Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kapusta

Kapusta je vynikajúci zdroj vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život. Je bohaté na vitamíny C, K a B6 a taktiež obsahuje dôležité minerály ako draslík, vápnik a železo. Kapusta je tiež významným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému a môže pomôcť pri chudnutí tým, že podporuje pocit sýtosti.

Okrem toho je kapusta známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť pri prevencii chronických ochorení, ako je srdcová choroba a rakovina. Je tiež bohaté na antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi. Kapusta je tiež nízkokalorická, čo z nej robí skvelú voľbu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať zdravú hmotnosť.

Dobrý deň,
mám dlhodobo po dvoch pôrodoch štítnu žľazu „na hrane“. Lieky mi ale zatiaľ lekár nepredpísal. Vadí v tomto prípade ak by som pravidelne pojedala Pickles z kapusty alebo kaleráby? Tiež si často podusím pár minút v parnom hrnci brokolicu. Znižujú tieto úpravy ako fermentácia alebo podusenie obsah strumigénov v kapustovitej zelenine? V prípade potom semienok, orechov, obilnín a strukovín pokiaľ ich vždy namočím mala by som tým negatívny dopad antinutričných látok tiež eliminovať? Trošku ma zarazila Vaša odpoveď viď otázku nižšie ohľadom vegánstva a zlej štítnej žľazy, kedy v podstate iba rastlinnú stravu neodporúčate. Pritom pokiaľ budem dodržiavať zásady ako namáčanie, fermentácia, klíčenie, mala som za to, že tým môžem negatívne látky v týchto potravinách podstatne eliminovať.
Ďakujem za odpoveď.

Tepelné úpravy vrátane namáčania a fermentácie znižujú množstvo antinutričných látok, v prípade strumigénov ale nijak zásadne, dokonca kyslá kapusta obsahuje týchto zložiek vcelku zbytočne vysoké množstvo. Vegánska strava obsahuje najvyšší podiel antinutričných faktorov v strave zo všetkých stravovacích režimov, nie je tak vhodná pre jedincov, ktorí majú genetické predispozície k poruchám funkcie štítnice. V praxi to znamená, že je v takýchto situáciách potrebné o to dôkladnejšie dbať na dodržiavanie všetkých dostupných pravidiel, ktoré v rámci úprav stravovania zlepšia stráviteľnosť rastlinných potravín a súčasne znížia podiel antinutričných látok.
Všeobecne platí, že je vhodné sa nie priamo vyhýbať týmto "inkriminovaným" potravinám, ale predovšetkým mať ich príjem pod kontrolou (= ich občasná konzumácia v primeranom množstve ničomu neublíži). Toto je podmienené snahou o zaistenie dostatočného príjmu látok, ktoré funkciu štítnej žľazy podporujú (jód, zinok, selén, antioxidanty, dostatok bielkovín...).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi