Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
MCT tuky sú vstrebávané bunkami črevnej sliznice, prevažne v podobe voľných mastných kyselín. Keďže sú hydrofilné a majú menšiu molekulárnu veľkosť, je celý proces pomerne rýchly (v porovnaní s mastnými kyselinami s dlhým reťazcom). Z črevnej sliznice prechádzajú ihneď do krvného obehu, kde sú naviazané na sérový albumín a vrátnicovou žilou (vena portae) sa dostávajú priamo do tkaniva pečene.
MCT sú tuky (sú zdrojom nasýtených mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom), ako také majú väzbu na metabolizmus lipofilných vitamínov. Ak ich budete konzumovať ako súčasť prirodzených potravín (kokosový olej, mliečne výrobky...), sú ich súčasťou aj vitamíny rozpustné v tukoch. V reálnom živote fakticky nenastane situácia, kedy by jediným zdrojom tukov v strave boli MCT – pretože nie sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín, nie je možné konzumovať len tieto.
V rámci príjmu mikroživín je potrebné rozlišovať ich odporúčanú dávku (referenčnú hodnotu) a maximálnu bezpečnú dávku. Za bezpečnú dávku pre dospelých sa u vitamínu D považuje množstvo 4 000 IU, výrobcovia doplnkov tak majú možnosť základnú referenčnú hodnotu prekračovať. Užívateľ by si ale mal uvedomiť, že je možné sa látkami rozpustnými v tukoch predávkovať, je preto vhodnejšie pred ich užívaním vykonať vyšetrenie, na základe ktorého sa rozhodne, aké veľké dávky majú zmysel a či vôbec je suplementácia vhodná. Väčšina populácie ale hreší na fakt, že je kalciferol deficitnou živinou, preto podliehajú marketingovým tvrdeniam predajcov bez toho, aby riešili podstatu problému.
Všeobecne ale platí, že Vami prezentované hodnoty by u dospelých nemali viesť k poruche stability metabolizmu vápnika v kostiach.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.