Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na kombináciu MCT oleja (ktorý obsahuje Vitamín D3 + K2) a rybieho fermentovaného oleja z tresčej pečene. Keď sa pozriem na jednotky vitamínu D v MCT oleji, v odporúčanej dávke je 1000 I.U. Hodnoty v dennej dávke pri rybacom oleji sú 780 I.U. Nie je to už zbytočne veľké množstvo vitamínu D? ide mi o takzvané nadmerné dávky, pri ktorých hrozí vyplavovanie vápnika z kostí.
Ďakujem

V rámci príjmu mikroživín je potrebné rozlišovať ich odporúčanú dávku (referenčnú hodnotu) a maximálnu bezpečnú dávku. Za bezpečnú dávku pre dospelých sa u vitamínu D považuje množstvo 4 000 IU, výrobcovia doplnkov tak majú možnosť základnú referenčnú hodnotu prekračovať. Užívateľ by si ale mal uvedomiť, že je možné sa látkami rozpustnými v tukoch predávkovať, je preto vhodnejšie pred ich užívaním vykonať vyšetrenie, na základe ktorého sa rozhodne, aké veľké dávky majú zmysel a či vôbec je suplementácia vhodná. Väčšina populácie ale hreší na fakt, že je kalciferol deficitnou živinou, preto podliehajú marketingovým tvrdeniam predajcov bez toho, aby riešili podstatu problému.
Všeobecne ale platí, že Vami prezentované hodnoty by u dospelých nemali viesť k poruche stability metabolizmu vápnika v kostiach.

Témy:  MCT olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi