Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Každá potravina je niečím špecifická, pretože obsahuje rozličné pomery jednotlivých živín. Hodnotiť potraviny z pohľadu ich nutričnej atraktivity v zmysle nadpriemerne vysokého zastúpenia niektorých živín je často obmedzujúce a zväzujúce, na stranu druhú pri západnom spôsobe myslenia bežné (výhodnejšie je snažiť sa zaujať celostný pohľad).
Para orechy sú v podstate najbohatším zdrojom selénu, je preto vhodné ich množstvo v strave kontrolovať, nech nedôjde k zbytočnému predávkovaniu, čo sa s ohľadom na koncentráciu tohto prvku stať naozaj môže. T
ekvicové semienka sa prezentujú ako významný zdroj zinku a vitamínu E - tieto v kombinácii s obsiahnutými fytochemikáliami majú pozitívny vplyv na prostatu (dávajú sa do vzťahu s podpornou liečbou benígnej hyperplázie prostaty).
Slnečnicové semienka obsahujú vyšší podiel vitamínu E. Sú ale bohatším zdrojom omega-6 tukov, čo vzhľadom na zvýšený podiel týchto mastných kyselín v strave západnej populácie nie je príliš výhodná nutričná charakteristika.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.