Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Para orech

Para orechy sú významným zdrojom mnohých dôležitých živín, vrátane bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a antioxidantov. Sú tiež jedným z najlepších prírodných zdrojov selénu, minerálu, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu štítnej žľazy a podporuje imunitný systém. Konzumácia para orechov môže tiež prispieť k zdraviu srdca, pretože obsahujú mononenasýtené a polyenasýtené tuky, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.

Para orechy sú tiež bohaté na vitamíny skupiny B, vrátane tiamínu, niacínu, riboflavínu a kyseliny pantotenovej, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému a metabolizmus. Ďalej obsahujú značné množstvo vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Hoci sú para orechy vysoko kalorické, ich vysoký obsah vlákniny môže pomôcť zvýšiť pocit sýtosti a znížiť príjem kalórií.

Dobry deň.
Mohol by som Vás požiadať o krátku charakteristiku a nejaké zaujímavé vlastnosti/účinky pre orechy, slnečnicové a tekvicové semiačky?
Ďakujem.

Každá potravina je niečím špecifická, pretože obsahuje rozličné pomery jednotlivých živín. Hodnotiť potraviny z pohľadu ich nutričnej atraktivity v zmysle nadpriemerne vysokého zastúpenia niektorých živín je často obmedzujúce a zväzujúce, na stranu druhú pri západnom spôsobe myslenia bežné (výhodnejšie je snažiť sa zaujať celostný pohľad).
Para orechy sú v podstate najbohatším zdrojom selénu, je preto vhodné ich množstvo v strave kontrolovať, nech nedôjde k zbytočnému predávkovaniu, čo sa s ohľadom na koncentráciu tohto prvku stať naozaj môže. T
ekvicové semienka sa prezentujú ako významný zdroj zinku a vitamínu E - tieto v kombinácii s obsiahnutými fytochemikáliami majú pozitívny vplyv na prostatu (dávajú sa do vzťahu s podpornou liečbou benígnej hyperplázie prostaty).
Slnečnicové semienka obsahujú vyšší podiel vitamínu E. Sú ale bohatším zdrojom omega-6 tukov, čo vzhľadom na zvýšený podiel týchto mastných kyselín v strave západnej populácie nie je príliš výhodná nutričná charakteristika.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi