Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry deň.
Mohol by som Vás požiadať o krátku charakteristiku a nejaké zaujímavé vlastnosti/účinky pre orechy, slnečnicové a tekvicové semiačky?
Ďakujem.

Každá potravina je niečím špecifická, pretože obsahuje rozličné pomery jednotlivých živín. Hodnotiť potraviny z pohľadu ich nutričnej atraktivity v zmysle nadpriemerne vysokého zastúpenia niektorých živín je často obmedzujúce a zväzujúce, na stranu druhú pri západnom spôsobe myslenia bežné (výhodnejšie je snažiť sa zaujať celostný pohľad).
Para orechy sú v podstate najbohatším zdrojom selénu, je preto vhodné ich množstvo v strave kontrolovať, nech nedôjde k zbytočnému predávkovaniu, čo sa s ohľadom na koncentráciu tohto prvku stať naozaj môže. T
ekvicové semienka sa prezentujú ako významný zdroj zinku a vitamínu E - tieto v kombinácii s obsiahnutými fytochemikáliami majú pozitívny vplyv na prostatu (dávajú sa do vzťahu s podpornou liečbou benígnej hyperplázie prostaty).
Slnečnicové semienka obsahujú vyšší podiel vitamínu E. Sú ale bohatším zdrojom omega-6 tukov, čo vzhľadom na zvýšený podiel týchto mastných kyselín v strave západnej populácie nie je príliš výhodná nutričná charakteristika.

Témy:  Chudnutie   Para orech 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi