Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Puriny

Puriny sú organické zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách, ale taktiež sú produkované naším telom. Sú dôležité pre naše zdravie, pretože sa podieľajú na tvorbe DNA a RNA, regulujú energetický metabolizmus a sú súčasťou niektorých dôležitých molekúl, ako je ATP (adenosintrifosfát), ktorý je hlavným zdrojom energie pre naše bunky.

Avšak, nadmerný príjem purínov môže viesť k zdravotným problémom, ako je hyperurikémia a dnavá artritída. To je spôsobené tým, že puríny sa v tele premieňajú na kyselinu močovú a pokiaľ je jej hladina v krvi príliš vysoká, môže sa začať ukladať v kĺboch a tkanivách a spôsobovať zápaly. Preto ľudia s dnavou artritídou alebo tí, ktorí majú vysokú hladinu kyseliny močovej, by mali obmedziť konzumáciu potravín bohatých na puríny, ako sú červené mäso, morské plody alebo alkohol.

Dobrý večer, pán Jelínek,
domnievala som sa, že ľudia trpiaci dnou sa majú zamerať na potraviny s nízkym obsahom purínov a nemali by jesť strukoviny. Celkom náhodou som na Internete narazila na jedálniček, ktorý na večeru ponúkal fazuľu. To som nečakala. Aký je Váš názor na fazule v súvislosti s puríny?

Na stav dni má vplyv celý rad faktorov, obsah purínov v strave je len jedným z nich. Má síce svoj význam ich množstvo v strave korigovať, ukazuje sa ale, že koncepcia jedálnička postavená len na sledovaní jedného čísla situáciu nijako zásadne nerieši. Všeobecne sa prezentuje zoznam potravín bohatých na puríny, ktorým je vhodné sa pri liečbe dni vyhýbať. Neznamená to ale, že tieto potraviny sú úplne zakázané, tzn. napr. menšie množstvo strukovín sa v jedálničku môže objaviť bez toho, aby tým metabolizmu trpel. Navyše sa treba vždy pozerať na celú koncepciu, jeden recept ešte nemusí znamenať problém.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi