Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Umelé mlieka

Umelé mlieka, tiež známe ako rastlinné mlieka, sú alternatívou k tradičnému kravskému mlieku. Sú vyrábané z rôznych rastlinných zdrojov, ako sú orechy, sója, ryža, ovos a konope. Z hľadiska výživy sa ich obsah živín môže značne líšiť v závislosti od zdroja a spôsobu spracovania. Niektoré umelé mlieka môžu byť bohaté na bielkoviny a vlákninu, zatiaľ čo iné môžu obsahovať menej kalórií ako kravské mlieko.

Z hľadiska zdravia môžu byť umelé mlieka prospešné pre ľudí s alergiou na mlieko, laktózovou intoleranciou alebo pre tých, ktorí sa rozhodli pre vegánsky životný štýl. Niektoré umelé mlieka sú obohatené o vitamíny a minerály, aby napodobňovali výživový profil kravského mlieka. Je však dôležité si uvedomiť, že niektoré umelé mlieka môžu obsahovať pridaný cukor, takže je dôležité starostlivo čítať etikety.

Dobrý deň,
zaujímali by ma možné negatívne účinky sójového lecitínu. Je bežne obsiahnutý dokonca v umelých mlekoch určených už od narodenia. Je sója v tomto prípade problém?
Ďakujem

Pokiaľ množstvo lecitínu nebude neprimerane veľké, považujte túto látku nielen za bezpečnú, ale aj zdraviu prospešnú (má napr. vplyv na kognitívne funkcie). Lecitín sa v potravinárstve používa ako antioxidant a emulgátor. V situácii príliš vysokého množstva emulgátorov v strave (teda aj lecitínu) sa hovorí o možnom riziku zvýšenia priepustnosti sliznice čriev, čo má vplyv na rozvoj zápalov a zdravotných problémov s nimi súvisiacich.
Toto ale považujte za "špecifickú" informáciu, pretože prebytok lecitínu v strave nastáva len v situáciách výraznej prevahy vysoko priemyselne spracovaných potravín, prípadne užívania vysokých dávok doplnkov s obsahom tejto zložky.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi