Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pokiaľ množstvo lecitínu nebude neprimerane veľké, považujte túto látku nielen za bezpečnú, ale aj zdraviu prospešnú (má napr. vplyv na kognitívne funkcie). Lecitín sa v potravinárstve používa ako antioxidant a emulgátor. V situácii príliš vysokého množstva emulgátorov v strave (teda aj lecitínu) sa hovorí o možnom riziku zvýšenia priepustnosti sliznice čriev, čo má vplyv na rozvoj zápalov a zdravotných problémov s nimi súvisiacich.
Toto ale považujte za "špecifickú" informáciu, pretože prebytok lecitínu v strave nastáva len v situáciách výraznej prevahy vysoko priemyselne spracovaných potravín, prípadne užívania vysokých dávok doplnkov s obsahom tejto zložky.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.