Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
zaujímali by ma možné negatívne účinky sójového lecitínu. Je bežne obsiahnutý dokonca v umelých mlekoch určených už od narodenia. Je sója v tomto prípade problém?
Ďakujem

Pokiaľ množstvo lecitínu nebude neprimerane veľké, považujte túto látku nielen za bezpečnú, ale aj zdraviu prospešnú (má napr. vplyv na kognitívne funkcie). Lecitín sa v potravinárstve používa ako antioxidant a emulgátor. V situácii príliš vysokého množstva emulgátorov v strave (teda aj lecitínu) sa hovorí o možnom riziku zvýšenia priepustnosti sliznice čriev, čo má vplyv na rozvoj zápalov a zdravotných problémov s nimi súvisiacich.
Toto ale považujte za "špecifickú" informáciu, pretože prebytok lecitínu v strave nastáva len v situáciách výraznej prevahy vysoko priemyselne spracovaných potravín, prípadne užívania vysokých dávok doplnkov s obsahom tejto zložky.

Témy:  Umelé mlieka 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi