Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Túto problematiku treba vnímať celostne, tzn. nepaušalizovať vplyv potravín na zahlienenie v zmysle "zjem danú potravinu a výsledkom je neprimeraná tvorba hlienu".
Najprv treba rozlišovať, o akej časti organizmu hovoríme, keď riešime vplyv potravín na zahlienenie. Niektoré látky v potravinách zvyšujú priamo produkciu hlienu na sliznici dýchacieho ústrojenstva, iné na tráviacom, ďalšie zase na vylučovacom systéme.
Ďalej je nutné brať do úvahy zdravotnú situáciu - u zdravého jedinca bude rozsah vplyvu podstatne menší, než v situáciách zdravotných/metabolických porúch. V neposlednom rade úlohu zohráva aj teplota prostredia a množstvo konzumovanej potraviny.
Typický príklad je uvádzaná voda s citrónom/limetkou, kde organické kyseliny z citrusu vyvolajú po konzumácii krátkodobo zvýšenú aktivitu slizničných buniek produkujúcich hlien. Vzhľadom na to, že množstvo šťavy z citróna/limetky je v porovnaní s konzumáciou celého plodu veľmi malé, zodpovedá tomu aj reakcia buniek v podobe celkovej produkcie hlienu. Tzn. menšia reakcia vyvolá nižšiu produkciu, čo umožní ľahšie vykašliavanie pri súčasnom vplyve nižšieho pH tekutiny hlien rozpúšťať.
Mlieko/mliečne produkty fungujú trochu inak – u zdravých jedincov nemajú vplyv na vznik zahlienenia dýchacieho ústrojenstva. Napr. v situácii laktózovej intolerancie ale majú schopnosť nepriamo podporovať vznik hlienu na črevnej sliznici, pri zápaloch horných dýchacích ciest potom zhoršujú stav existujúceho zahlienenia.
Chyba to určite nie je, len je treba si uvedomiť, že taká snaha nesie určitá „rizika“. Z termického hľadiska je väčšina druhov exotického ovocia typicky osviežujúca až ochladzujúca, citlivejší jedinci na toto budú vždy reagovať. Ďalej je tu faktor čerstvosti, kedy sa plody zberajú nezrelé a cestujú cez polovicu sveta. Proces ich dozrievania pri transporte a skladovaní až na malé výnimky (napr. banány) nie je nutrične plnohodnotný, k tomu pripočítajte riziko prítomnosti plesní či používaných chemikálií na ošetrenie povrchu potraviny. Racionálny pohľad na situáciu by mal vyústiť do rozhodnutia smerovať pozornosť k lokálnej produkcii, čo je nielen nutrične výhodnejšie, ale v podstate aj prirodzenejšie.
Mrazením ovocia jeho termiku neovplyvníte, táto charakteristika zostáva rovnaká.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.