Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, pri ovocí ste písali, že zvýšené množstvo citrusov môže spôsobiť zahlienenie. Tu pri babských receptoch na odhlienenie, je voda s citrónom, takže krátkodobo to predsa len môže pomôcť? Poprosila by som Vás o krátke vysvetlenie procesu, pri ktorom mlieko zahlieňuje (pri chorobách sa bežne odporúča vysadiť mliečne produkty kvôli zahlieneniu).

Túto problematiku treba vnímať celostne, tzn. nepaušalizovať vplyv potravín na zahlienenie v zmysle "zjem danú potravinu a výsledkom je neprimeraná tvorba hlienu".
Najprv treba rozlišovať, o akej časti organizmu hovoríme, keď riešime vplyv potravín na zahlienenie. Niektoré látky v potravinách zvyšujú priamo produkciu hlienu na sliznici dýchacieho ústrojenstva, iné na tráviacom, ďalšie zase na vylučovacom systéme.
Ďalej je nutné brať do úvahy zdravotnú situáciu - u zdravého jedinca bude rozsah vplyvu podstatne menší, než v situáciách zdravotných/metabolických porúch. V neposlednom rade úlohu zohráva aj teplota prostredia a množstvo konzumovanej potraviny.
Typický príklad je uvádzaná voda s citrónom/limetkou, kde organické kyseliny z citrusu vyvolajú po konzumácii krátkodobo zvýšenú aktivitu slizničných buniek produkujúcich hlien. Vzhľadom na to, že množstvo šťavy z citróna/limetky je v porovnaní s konzumáciou celého plodu veľmi malé, zodpovedá tomu aj reakcia buniek v podobe celkovej produkcie hlienu. Tzn. menšia reakcia vyvolá nižšiu produkciu, čo umožní ľahšie vykašliavanie pri súčasnom vplyve nižšieho pH tekutiny hlien rozpúšťať.
Mlieko/mliečne produkty fungujú trochu inak – u zdravých jedincov nemajú vplyv na vznik zahlienenia dýchacieho ústrojenstva. Napr. v situácii laktózovej intolerancie ale majú schopnosť nepriamo podporovať vznik hlienu na črevnej sliznici, pri zápaloch horných dýchacích ciest potom zhoršujú stav existujúceho zahlienenia.

Témy:  Ovocie   Citrusy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi