Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcem sa spýtať ako je to s citrusmi a ovocím, ktoré u nás nerastú. Je chyba zaraďovať ich do každodenného jedálnička a hlavne počas zimy, alebo by bolo vhodnejšie držať sa lokálneho ovocia. Ako je to s ovocím, ktoré máme zamrznuté v mrazáku - maliny, jahody....a používame ich v zime - nenarušuje to teóriu ochladzovania a zahrievania organizmu, alebo stačí ich napr. uvariť po rozmrazení....
Ďakujem.

Chyba to určite nie je, len je treba si uvedomiť, že taká snaha nesie určitá „rizika“. Z termického hľadiska je väčšina druhov exotického ovocia typicky osviežujúca až ochladzujúca, citlivejší jedinci na toto budú vždy reagovať. Ďalej je tu faktor čerstvosti, kedy sa plody zberajú nezrelé a cestujú cez polovicu sveta. Proces ich dozrievania pri transporte a skladovaní až na malé výnimky (napr. banány) nie je nutrične plnohodnotný, k tomu pripočítajte riziko prítomnosti plesní či používaných chemikálií na ošetrenie povrchu potraviny. Racionálny pohľad na situáciu by mal vyústiť do rozhodnutia smerovať pozornosť k lokálnej produkcii, čo je nielen nutrične výhodnejšie, ale v podstate aj prirodzenejšie.
Mrazením ovocia jeho termiku neovplyvníte, táto charakteristika zostáva rovnaká.

Témy:  Citrusy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi