Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcem sa spýtať ako je to s citrusmi a ovocím, ktoré u nás nerastú. Je chyba zaraďovať ich do každodenného jedálnička a hlavne počas zimy, alebo by bolo vhodnejšie držať sa lokálneho ovocia. Ako je to s ovocím, ktoré máme zamrznuté v mrazáku - maliny, jahody....a používame ich v zime - nenarušuje to teóriu ochladzovania a zahrievania organizmu, alebo stačí ich napr. uvariť po rozmrazení....
Ďakujem.
Chyba to určite nie je, len je treba si uvedomiť, že taká snaha nesie určitá „rizika“. Z termického hľadiska je väčšina druhov exotického ovocia typicky osviežujúca až ochladzujúca, citlivejší jedinci na toto budú vždy reagovať. Ďalej je tu faktor čerstvosti, kedy sa plody zberajú nezrelé a cestujú cez polovicu sveta. Proces ich dozrievania pri transporte a skladovaní až na malé výnimky (napr. banány) nie je nutrične plnohodnotný, k tomu pripočítajte riziko prítomnosti plesní či používaných chemikálií na ošetrenie povrchu potraviny. Racionálny pohľad na situáciu by mal vyústiť do rozhodnutia smerovať pozornosť k lokálnej produkcii, čo je nielen nutrične výhodnejšie, ale v podstate aj prirodzenejšie.
Mrazením ovocia jeho termiku neovplyvníte, táto charakteristika zostáva rovnaká.
Témy: Citrusy
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.