Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Všeobecne platí, že organizmus má pružnú schopnosť adaptovať sa na podmienky, v ktorých sa nachádza. Vyžaduje to primárne dostatok času, než sa všetky systémy v tele prispôsobia, rozsah týchto schopností je v najväčšej miere určovaný genetickou výbavou jedinca. Počítajte navyše s tým, že väčšina ázijskej populácie sa nachádza v odlišných klimatických podmienkach (teplota, vlhkosť), pálivé potraviny sú v týchto kultúrach historicky zakorenené z dôvodu predlžovania trvanlivosti potravín a ochladzujúcich účinkov (zvyšuje sa produkcia potu, ktorý následne orgnizmus ochladzuje). So zdrojmi kapsaicínu je potrebné pracovať opatrne, príliš vysoké dávky môžu byť problematické (záťaž na nervovú sústavu, tráviaci a srdcovo-cievny systém).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.