Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kapsaicín

Kapsaicín je aktívna zložka nachádzajúca sa v chilli papričkách, ktorá je zodpovedná za ich ostrú chuť. Táto látka je známa svojimi mnohými zdravotnými prínosmi. Má silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť a opuchy. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, má aj schopnosť zvýšiť chuť do jedla a zlepšiť trávenie. Môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí s diabetom. Kapsaicín vykazuje aj antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Dobrý deň,
zaujíma ma ako bude pôsobiť kapsaicín u pálivých čili parpičiek, keď ho budeme užívať pomerne často na naše podmienky pozri Ázie, tam sú na to zvyknutí konzumovať skoro každý deň, u nás je to pomerne nové, si myslím. Je na to telo prispôsobené. Môže to mať nejaký negatívny vplyv na organizmus?
ďakujem

Všeobecne platí, že organizmus má pružnú schopnosť adaptovať sa na podmienky, v ktorých sa nachádza. Vyžaduje to primárne dostatok času, než sa všetky systémy v tele prispôsobia, rozsah týchto schopností je v najväčšej miere určovaný genetickou výbavou jedinca. Počítajte navyše s tým, že väčšina ázijskej populácie sa nachádza v odlišných klimatických podmienkach (teplota, vlhkosť), pálivé potraviny sú v týchto kultúrach historicky zakorenené z dôvodu predlžovania trvanlivosti potravín a ochladzujúcich účinkov (zvyšuje sa produkcia potu, ktorý následne orgnizmus ochladzuje). So zdrojmi kapsaicínu je potrebné pracovať opatrne, príliš vysoké dávky môžu byť problematické (záťaž na nervovú sústavu, tráviaci a srdcovo-cievny systém).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi